Výroba hlinených predmetov v Zemplínskych Hámroch sa stáva tradíciou

Tvorivé dielne, ktoré v obci organizuje miestne múzeum v spolupráci s občianskym združením Košiar z Topole, si už získali obľubu verejnosti.

26.12.2020 16:00
debata

Podľa kurátorky múzea v Zemplínskych Hámroch (okres Snina) Diany Kepičovej ovplyvnila tohto roku uskutočňovanie workshopov celosvetová pandémia, no zopár častí sa vydarilo nad očakávania.

„Múzeum bolo aktívne, dá sa povedať, do konca marca, potom až od júna, keď sa uvoľnili opatrenia a riešili sme nové aktivity. Po zverejnení informácie o realizácii workshopu hrnčiarstva sa začali hlásiť prvé skupiny, a tak sa prvý z nich uskutočnil začiatkom júla. Do konca augusta sme ich mali päť. Na všetkých workshopoch sa zúčastnilo spolu 75 záujemcov a tí si vytvorili približne 160 originálnych produktov,“ uviedla Kepičová. Ako ďalej povedala, väčšinou to boli rodiny s deťmi, cirkevné centrá a letné školy.

Workshop sa začína zvyčajne rozdelením aktérov na dve časti. Kým jedna pracuje v remeselnej dielni, druhá absolvuje prehliadku múzea a ďalších zastavení Hámorského náučného chodníka. Práci s hlinou predchádza prednáška o jej spracovaní a následnej tvorbe výrobkov.

„Každé dieťa dostane kúsok hliny, ktorú si samo podľa pokynov spracuje, a začne ju modelovať do rôznych tvarov a motívov podľa svojej fantázie. Deti sa postupne striedajú pri hrnčiarskych kruhoch, kde si s pomocou lektora vytvárajú výrobky, ako sú napríklad šálky, misky či vázy. Všetky výrobky si napokon maľujú takzvanými engobami (farbami) pomocou rôznych štetcov,“ priblížila Kepičová priebeh workshopu, ktorý v rovnakom duchu absolvuje aj druhá skupina.

Výrobky potom musia tuhnúť približne dva týždne. Po prvom výpale je nutné ich glazovať, po tom druhom sú už pripravené na odovzdanie svojim autorom.

S príchodom druhej vlny pandémie museli realizáciu workshopov pozastaviť. „Dúfame, že v novom roku sa budú môcť opäť realizovať a pribudnú k nim aj ďalšie zaujímavé aktivity,“ uzavrela Kepičová.

K realizácii workshopov hrnčiarstva prispela aj Oblastná organizácia cestovného ruchu Horný Zemplín a Horný Šariš, ktorá v rámci účelovej dotácie ministerstva dopravy a výstavby využila finančné prostriedky v objeme približne 500 eur na zakúpenie potrebného materiálu na výrobu hlinených predmetov v obecnom Múzeu Zemplínske Hámre.

debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum #Zemplínske Hámre #tvorivé dielne #hrnčiarstvo #workshop