Múzeum Solivar v Prešove ponúka virtuálnu prehliadku priestorov

Záujemcovia o prehliadku Múzea Solivar v Prešove, ktoré je národnou kultúrnou pamiatkou, si ho môžu pozrieť virtuálne.

27.12.2020 10:40
debata
Múzeum Solivar - sklad soli. Foto: Múzeum Solivar
Múzeum Solivar Múzeum Solivar - sklad soli.

Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Šariš vytvorila pre múzeum webstránku www.muzeumsolivar.sk, kde je možné nájsť všetky dôležité informácie o múzeu, ako aj virtuálne prehliadky.

Virtuálne si možno pozrieť všetkých päť objektov múzea – Sklad soli, Gápeľ, Četerne, Varňu František, Klopačku a získať tak aspoň približnú predstavu z histórie ťažby a výroby soli.

Ďalšou z noviniek je i propagačný materiál múzea – kreslená mapa soľného závodu Solivar, ktorá približuje skutočný proces ťažby soli a vzhľad mnohých už zaniknutých objektov v Soľnej Bani.

„OOCR Región Šariš v spolupráci s Múzeom Solivar každý rok vydáva aj pamätné mince – Soľnobanské toliare. Je to pamätná minca inšpirovaná starými toliarmi a grajciarmi z konca 18. a začiatku 19. storočia, ktoré sa na našom území používali počas panovania cisára Františka II. Habsburského. Toliare v roku 2020 boli vydané v dvoch limitovaných edíciách s vyobrazením Varne František,“ uviedol výkonný riaditeľ OOCR Región Šariš Branislav Švorc.

Vďaka OOCR Región Šariš a ministerstvu dopravy a výstavby sa mohli v tomto roku zrealizovať všetky tieto novinky, prostredníctvom ktorých sa múzeum Solivar bude môcť ďalej propagovať a zvýrazniť unikátnosť tejto technickej pamiatky, aby zážitok z návštevy bol u turistov v regióne dokonalý, dodal riaditeľ STM – Múzea Solivar Marek Duchoň.

debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #múzeum #solivar #soľ #virtuálna prehliadka #Múzeum Solivar