Sixtínska kaplnka celkom zblízka. Nová kniha o nej stojí až 22-tisíc dolárov

Slávna Sixtínska kaplnka vo Vatikáne sa dočkala podrobného spracovania. Detaily jej fresiek sa už dajú študovať v novej trojzväzkovej knihe, ktorá sa rodila päť rokov. Fotografi kvôli nej spravili asi 270-tisíc digitálnych snímok vo vysokom rozlíšení.

27.12.2020 15:00
debata
Na strope Sixtínskej kaplnky je zachytené... Foto: SHUTTERSTOCK
sixtínska kaplnka Na strope Sixtínskej kaplnky je zachytené Stvorenie sveta a Prvotný hriech. Okolo sú výjavy zo Starého a Nového zákona. Kaplnku ročne navštívi asi šesť miliónov ľudí.

Kniha, ktorá je sama osebe umeleckým dielom, sa začala predávať pred niekoľkými týždňami. A hoci jej jej cena až 22-tisíc dolárov, nedá sa už zohnať v taliančine. Kúpiť sa dá iba jej anglická verzia a k dispozícii bude tiež jej ruský a poľský preklad.

Vatikánske múzeá, ktoré dielo vydali, obmedzili jej luxusný náklad na 1 999 výtlačkov, z toho je tisíc v taliančine a 600 v angličtine. Dotlač sa zatiaľ neplánuje.

Každý zväzok váži zhruba 11 kíl a meria 42 × 60 centimetrov. Niektoré stránky sa dajú rozložiť na šírku väčšiu ako jeden meter. Publikácia má celkovo 822 strán, na obálke každého zväzku je ikonický obrázok zo zlata, striebra a platiny.

Príprava projektu trvala asi päť rokov. Fotografi strávili v kaplnke až 67 nocí, na fotenie pritom použili desať metrov vysoké lešenie a špeciálne teleskopické objektívy. Vďaka tomu možno majstrovské fresky od Michelangela, Sandra Boticelliho a ďalších renesančných umelcov študovať v mierke 1:1.

Slávne dielo Michelangela - Posledný súd na... Foto: Ikar
Sixtínska kaplnka, Posledný súd Slávne dielo Michelangela - Posledný súd na strope Sixtínskej kaplnky.

„Fresky v tejto knihe sa dajú študovať tak detailne, ako to naposledy mohli robiť ich autori, pretože návštevníci Sixtínskej kaplnky pozorujú tieto diela zo vzdialenosti vyše 20 metrov,“ uviedla Manuela Rooseveltová z amerického nakladateľstva Callaway Arts and Entertainment, ktoré na projekte spolupracovalo s talianskym vydavateľstvom. Časť zisku z predaja však poputuje i Vatikánskym múzeám.

Sixtínska kaplnka dostala meno podľa pápeža Sixta IV., za ktorého pontifikátu v rokoch 1475 až 1483 ju postavili. V skutočnosti šlo vlastne o prestavbu staršej pápežskej kaplnky.

Dnes ju tvorí obdĺžniková miestnosť s pôdorysom 41 × 13 metrov a klenutým stropom s výškou takmer 21 metrov. Jeho pýchou sú najmä fresky, na ktorých Michelangelo pracoval štyri roky až do jesene 1512. O štvrťsto­ročie neskôr sa do kaplnky vrátil, aby namaľoval svoje slávne dielo Posledný súd.

Sixtínska kaplnka je už celé stáročia reprezentatívnym priestorom Vatikánu, kde sa schádza i zbor kardinálov (konkláve) pri voľbe novej hlavy Svätej stolice.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #múzeum #umenie #Sixtínska kaplnka #fresky