Hodiny na Notre Dame pomôžu obnoviť aj Rusi

Na obnove parížskeho chrámu Notre Dame, ktorý v apríli minulého roka zničil rozsiahly požiar, sa bude podieľať i Rusko. Petrohradský závod na výrobu hodiniek, známych zo sovietskych čias aj Čechom a Slovákom pod značkou Raketa, znovu vyrobí súčiastky do hodinového stroja tejto katedrály.

28.12.2020 06:00
debata

Raketa má opraviť hodinový stroj Collin z roku 1867, ktorý až do požiaru riadil pohyb ručičiek na štyroch ciferníkoch.

K výberu tohto podniku mali pomôcť skúsenosti z vývoja a výroby najväčšieho hodinového stroja na svete v podobe monumentálnych hodín v átriu moskovského detského obchodného domu CDM s hmotnosťou 4,5 tony a rozmermi 6 × 7 metrov.

Tieto hodiny sa skladajú z vyše 5 000 súčiastok z ocele, hliníka a titanu, niektoré sú pozlátené. Ruská verzia internetovej encyklopédie Wikipedia ich zaraďuje medzi päť najväčších mechanických hodín na svete. Patrí k nim aj londýnsky Big Ben, kremeľský a pražský orloj, ako aj hodiny v čínskom Kantone.

Závod Raketa tak možno Francúzsku oplatí predchádzajúcu pomoc – upadajúci podnik totiž svojho času zachraňovali práve francúzski aristokrati, podľa tlače potomkovia cárových dvoranov, ktorí sa do rodných končín vrátili v tomto storočí v úlohe zahraničných investorov.

Sám hodinársky závod napriek jeho sovietskemu názvu považujú za najstaršiu ruskú továreň, založenú v roku 1721 na cárov príkaz v „ruskom Versailles“, teda v Petrodvorci pri meste Petrohrad.

S výrobou hodiniek však fabrika začala až po druhej svetovej vojne – viac ako dvesto rokov po svojom vzniku. Pod značkou Raketa vyrába hodinky od roku 1961.

V súčasnosti je to posledný ruský závod, ktorý svoje hodinky zhotovuje úplne celé so všetkými jeho časťami.

Namiesto takmer piatich miliónov hodiniek ročne, ako to bývalo v minulosti, však teraz vyrába len desiatky tisíc hodinových strojčekov, ktoré už spadajú do inej cenovej kategórie.

debata chyba
Viac na túto tému: #raketa #hodiny #Chrám Matky božej v Paríži #Notre Dame