V Detve obnovili Vagačov dom. V budove prvej bryndziarne na Slovensku bude aj múzeum

Obnovený historický Vagačov dom v Detve je pred kolaudáciou. Jedna z najvýznamnejších a najhodnotnejších stavieb v meste, v ktorej bola kedysi prvá bryndziareň na Slovensku, dostáva novú tvár.

29.12.2020 11:30
debata

Z mnohých prvkov, ktoré ľudí zaujmú, je aj nová dlažba vo dvore. Pred obnovou bol dvor vyložený čadičovými a žulovými dlažobnými kockami, tzv. mačacími hlavami. Tak to vyzerá aj teraz.

Vo dvore si návštevníci môžu všimnúť aj betón, v ktorom je motív, aký používali Vagačovci. Našli ho pri prácach v objekte a rozhodli sa, že ho použijú. Informoval o tom majiteľ domu Martin Doskočil, ktorý s úplnou rekonštrukciou začal v roku 2017.

V obnovených priestoroch bude aj múzeum venované rodine Vagačovcov. Na jeho presnej koncepcii však majiteľ stále pracuje. Priestor, v ktorom bude, je tak aj naďalej prázdny. Kedy Vagačov dom otvoria pre ľudí, zatiaľ nie je známe. Všetko bude závisieť od procesu kolaudácie a súčasnej situácie v súvislosti s pandémiou koronavírusu.

Výsledkom stavebných prác je aj parkovisko s kapacitou 19 miest vrátane jedného pre ťažko zdravotne postihnutého. Obnovená je tiež autobusová zastávka pri dome – je to drevený altánok s lavičkou, ktorú dal majiteľ vyrobiť na vlastné náklady. Nový je tiež názov zastávky, ktorý sa z pôvodného názvu Janka Kráľa zmenil na Vagačov dom.

Priestor bude slúžiť i pre turistov, ktorí sa budú chcieť zoznámiť s rodinou Alexandra Vagača a jej prácou s bryndzou. K dispozícii bude aj publikácia Bryndziarstvo a syrárstvo Podpoľania, ktorá opisuje základné historické medzníky výroby bryndze.

Atmosféru priestoru dolaďujú farby stien, ktoré budú takmer rovnaké ako tie v minulosti. Pribudnú aj dobové fotografie významnej rodiny a majiteľ chce tiež do priestoru priniesť nábytok, akým bol kedysi zariadený.

Okrem múzea bude v dome aj kaviareň s historickým nábytkom a dobovými predmetmi. „Stále ju zariaďujeme,“ poznamenal Doskočil.

Za historickým domom vo dvore je remeselný pivovar. Nachádza sa v samostatnej budove, v ktorej sa v minulosti mlel syr na výrobu bryndze. „Piváreň je takmer zariadená,“ dodal Doskočil.

Vagačovci pochádzali zo Starej Turej a patrili medzi zámožných obyvateľov poddanského pôvodu. Do Detvy prišli v roku 1787, keď sa rozhodli založiť prvú bryndziareň na Slovensku a pre svoju rodinu postavili Vagačov dom.

debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum #bryndza #Detva #Podpoľanie #Vagačov dom #bryndziareň