Do Poľska sa vrátia dva obrazy, ktoré odtiaľ cez vojnu ukradli nacisti

Múzeum Pontevedra v španielskom regióne Galícia vráti do Poľska dva obrazy z 15. storočia, ktoré počas druhej svetovej vojny ukradli nacisti a neskôr sa objavili v Španielsku.

29.12.2020 14:00
debata
Obrazy Dietrica Boutsa Ecce Homo a Mater... Foto: Archív
Ecce Homo a Mater Dolorosa Obrazy Dietrica Boutsa Ecce Homo a Mater Dolorosa ukradli z okupovaného Poľska Nemci v roku 1944.

Informoval o tom riaditeľ múzea Juan Manuel Rey. Podľa poľského spravodajského serveru The First News ide o diela Mater Dolorosa a Ecce Homo flámskeho maliara Dierica Boutsa.

Oba obrazy pôvodne tvorili náboženský diptych a ako potvrdilo poľské ministerstvo kultúry a národného dedičstva, patrili do zbierky Múzea princeznej Czartoryskej v poľskom meste Goluchów. Pôvodnú zbierku vytvorila princezná Izabela Czartoryská a múzeum oficiálne otvorili v roku 1878.

Dedič rodinnej zbierky Augustyn Józef Czartoryski a jeho manželka, princezná Maria Dolores Bourbonsko-Sicílska, sa po napadnutí Poľska Nemeckom v septembri 1939 pokúšali umelecké diela zachrániť a skryli ich v pivnici múzea nachádzajúcej sa vedľa ich sídla.

Pri pokuse ujsť z okupovanej krajiny ich však zatkli. Nacisti potom objavili aj skrýšu a najcennejšie plátna ukradli.

Obrazy z Poľska odviezli v roku 1944 a v roku 1973 sa objavili na umeleckom trhu v Madride, kde ich kúpil vtedajší riaditeľ Múzea Pontevedra Fernando López pre svoju súkromnú zbierku. V roku 1994 od neho diptych odkúpilo múzeum za cenu, ktorá zodpovedá dnešnej sume 23-tisíc eur.

Koncom marca tohto roku španielske múzeum dostalo správu od poľského ministerstva kultúry, že tieto obrazy ukradli z Poľska nacisti. Múzeum podľa vyjadrenia svojho riaditeľa netušilo, odkiaľ maľby pochádzali.

Kým sa vrátia do Poľska, vystavia ich v januári prichádzajúceho roka naposledy španielskej verejnosti. Témou tejto expozície bude rabovanie umeleckých diel v priebehu vojen.

debata chyba
Viac na túto tému: #maľba #obrazy #maliar #nacisti a umenie #Dieric Bouts #Mater Dolorosa #Ecce Homo