V dvoch múzeách SNM vymenia riaditeľov

V dvoch špecializovaných múzeách Slovenského národného múzea (SNM) dôjde od januára 2021 k zmene na riaditeľskom poste. Nové vedenie bude mať Múzeum Bojnice aj Múzeum kultúry karpatských Nemcov v Bratislave. Obe výmeny boli plánované už dlhšie.

30.12.2020 11:00
bojnice fotogross Foto:
Nové vedenie získa aj múzeum na Bojnickom zámku.
debata

Namiesto Jána Papca, ktorý viac ako 30 rokov viedol SNM Múzeum Bojnice, bude riadením dočasne poverený jeho doterajší zástupca Mikuláš Letavay. Dlhoročného riaditeľa Múzea kultúry karpatských Nemcov v Bratislave Ondreja Pössa nahradí dlhoročný kurátor múzea Rastislav Filo. V oboch prípadoch pôjde o mandát na maximálne šesť mesiacov, resp. do ukončenia riadneho výberového konania na post šéfa múzea.

"Obe výmeny na týchto dôležitých pozíciách boli dlhšie plánované a prišlo k nim po dohode. Doterajším riaditeľom Jánovi Papcovi a Ondrejovi Pössovi ďakujem za dlhoročnú precíznu prácu, ktorou prispeli k rozvoju im zverených špecializovaných múzeí SNM a rovnako aj k posilneniu značky SNM, uviedol generálny riaditeľ národnej zbierkotvornej a pamäťovej inštitúcie Branislav Panis.

Výberové konanie na riaditeľa sa okrem Múzea Bojnice a Múzea karpatských Nemcov bude týkať aj ďalšieho špecializovaného pracoviska SNM – Múzea židovskej kultúry, ktoré od jesene dočasne vedie Michal Vaněk. Vo všetkých troch prípadoch vyhlásia výberové konania v priebehu januára 2021.

debata chyba