Florentská galéria Uffizi virtuálne sprístupní kresby Danteho Božskej komédie

Galéria Uffizi v talianskej Florencii sprístupní online prehliadku 88 zriedka vystavovaných kresieb Božskej komédie Danteho Alighieriho.

02.01.2021 08:00
Italy Uffizi Dante Anniversary Foto:
Jedna z 88 kresieb florentského umelca Federica Zuccariho k Danteho Božskej komédii, ktoré sprístupňuje galéria Uffizi vo Florencii k príležitosti 100. výročia smrti slávneho talianskeho básnika.
debata

Stane sa tak pri príležitosti 700. výročia smrti spomenutého talianskeho básnika a spisovateľa. Virtuálna prehliadka kresieb vo vysokom rozlíšení od renesančného umelca zo 16. storočia Federica Zuccariho, ktorý tieto diela dokončil počas pobytu v Španielsku v rokoch 1586 až 1588, je prístupná od Nového roka „zadarmo a v ktorúkoľvek dennú hodinu“. V roku 1738 sa kresby stali súčasťou zbierky Uffizi. Kresby pre svoju krehkosť predtým verejne vystavili iba dvakrát – v roku 1865 pri príležitosti 600. výročia Alighieriho narodenia a počas špeciálnej výstavy o tomto „otcovi talianskeho jazyka“ v roku 1993.

Obrázok Odysea a a Dioméda na jednej z 88... Foto: SITA/AP Roberto Palermo
Italy Uffizi Dante Anniversary Obrázok Odysea a a Dioméda na jednej z 88 vzácnych kresieb umelca Federica Zuccariho k Danteho Božskej komédii, ktoré sprístupnila florentská galéria Uffizi pri príležitosti 700. výročia smrti slávneho talianskeho básnika.
debata chyba
Viac na túto tému: #florencia #kresby #Uffizi #Božská komédia #Dante