Na projekt Živé námestie čoskoro vyhlásia architektonickú súťaž

Víťaz architektonickej súťaže na projekt Živé námestie v Bratislave má byť známy začiatkom tohto roka. Informovala o tom hovorkyňa magistrátu Katarína Rajčanová.

04.01.2021 17:00
Kamenné námestie, Bratislava, Deň pre námestie Foto:
Bratislavské Kamenné námestie (na snímke), námestie SNP a Námestie Nežnej revolúcie vytvoria spoločný verejný priestor.
debata

„Realizuje sa architektonická súťaž na komplexnú obnovu vyhlásená hlavným mestom, Metropolitným inštitútom Bratislavy (MIB) a Generálnym investorom Bratislavy (GIB). Sme v poslednej fáze pred vyhlásením víťaza začiatkom roka 2021,“ uviedla hovorkyňa.

Projekt Živé námestie má vytvoriť jednotný verejný priestor spájajúci Kamenné námestie, Námestie SNP a Námestie Nežnej revolúcie.

„Námestie SNP, Kamenné námestie a Námestie Nežnej revolúcie predstavujú v súčasnosti jedno z najvýznamnejších mestských priestranstiev v Bratislave. Tento priestor si preto vyžaduje komplexný prístup a premenu na funkčný priestor. Na základe dlhoročných analýz a prieskumov chceme na Námestí SNP a Kamennom námestí vytvoriť zjednotený verejný priestor,“ doplnil magistrát.

Metropolitný inštitút Bratislavy vybral v apríli minulého roka štyri architektonické tímy na obnovu Živého námestia. Hlavné mesto v spolupráci s MIB a GIB vyhlásilo medzinárodnú súťaž realizovanú formou súťažného dialógu na projekt Živé námestie – obnova Námestia SNP a Kamenného námestia v decembri 2019.

„Základnými princípmi, ktoré je potrebné na námestia priniesť, je zvýšenie prehľadnosti, čistota, bezpečnosť a pobytovosť, uprednostnenie pešieho a cyklistického pohybu, vytvorenie možností pre trávenie času v území, doplnenie mobiliáru na sadenie a doplnenie zelene,“ uzavrel MIB.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kamenné námestie #Námestie SNP