Janka Matúšku si v rodisku uctili videoklipom s novou verziou hymny

Autora textu slovenskej hymny Janka Matúšku si v jeho rodisku, Dolnom Kubíne, uctili vydaním nového videoklipu. Špeciálnu verziu hymny doň naspievali Sima Martausová a Miťo Bodnár. Klip pri príležitosti nedeľňajšieho 200. výročia narodenia Matúšku pripravila dolnokubínska mestská televízia.

11.01.2021 09:00
debata
Janko Matúška, romantický spisovateľ, básnik a... Foto: Wikipedia
Janko Matúška, Slovenská hymna, hymna, štúrovci Janko Matúška, romantický spisovateľ, básnik a dramatik.

Pieseň Nad Tatrou sa blýska Matúška vytvoril na nápev ľudovej piesne Kopala studienku. Stalo sa tak po tom, ako v roku 1843 odvolali Ľudovíta Štúra z Evanjelického lýcea v Bratislave.

„Pre nesúhlas s týmto rozhodnutím vrchnosti odišli z lýcea aj jeho študenti,“ priblížil učiteľ dejepisu Matúš Chren. Dodal, že pieseň pôvodne nemala názov Nad Tatrou sa blýska, ale Prešporskí Slováci, budúci Levočania.

Jubilejné výročie narodenia autora textu slovenskej hymny si chcú v meste pripomínať počas celého roka rôznymi sprievodnými podujatiami.

„Začiatok osláv bol naplánovaný na 10. januára, teda presne 200 rokov po tom, ako sa Janko Matúška narodil v Dolnom Kubíne. Toto podujatie spojené s koncertom sme však museli – vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu – odložiť,“ povedal primátor Dolného Kubína Ján Prílepok.

Matúška zomrel 11. januára 1877 v Dolnom Kubíne, jeho hrob sa nachádza na miestnom historickom cintoríne. V meste je tiež umiestnený jeho pamätník. Stojí vedľa najväčšej mestskej základnej školy, ktorá nesie jeho meno.

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #hymna #slovenská hymna #Janko Matúška #štúrovci