Chceli pomoc od štátu, nedostali ju. Budú sa sťažovať

Ministerstvo kultúry podľa kritikov postupovalo pri schvaľovaní dotácií protizákonne. Ministerstvo to popiera.

13.01.2021 18:20 , aktualizované: 14.01.2021 06:00
MK SR, ministerstvo kultury Foto: ,
ministerstvo kultury
debata (1)

Chceli sľubovanú pomoc, namiesto toho dostali do schránky zamietavú odpoveď z ministerstva kultúry. Podávajú sťažnosť a chcú ísť aj pred súd.

Jedným z nespokojných je filmár Maroš Berák, ktorý sa obrátil na redakciu Pravdy. Začiatkom decembra si podal žiadosť o dotáciu pre podporné a technické profesie v kultúrno-kreatívnom priemysle na ministerstvo kultúry (MK).

Ako mnohí iní v tejto oblasti, ani on nemohol od marca pre pandémiu pracovať. Namiesto dotácie 3 780 eur (540 eur za každý mesiac, keď nemohli ľudia z kreatívneho priemyslu zarábať), však dostal zamietavú odpoveď, že žiadosť nebola správne podaná, a tak nemá na príspevok nárok.

Foto: Archív autora
Maroš Berák

„Som producentom dokumentárnych filmov, takže rôznych žiadostí som už vypisoval obrovské množstvo. Postupoval som podľa inštrukcií, ktoré boli na stránke ministerstva, poslal som, čo som mal, a prišlo mi naspäť, že som urobil chybu. Ale ja som žiadnu chybu neurobil,“ zdôrazňuje Maroš Berák. Obrátil sa na právnika, ktorý mu pomohol napísať sťažnosť. Tú chce zadarmo poskytnúť aj ostatným, ktorým prišlo zamietavé stanovisko. Podľa neho neoprávnene.

Zle vypísaný formulár?

Podmienkou ministerstva na udelenie dotácie bola elektronická registrácia v systéme. „To je aj podľa zákona v poriadku. Ale na stránke ministerstva žiaden elektronický formulár nikde nebol. Alebo aspoň nie tam, kde mal byť. Namiesto toho tam bol súbor PDF, ktorý sa dal stiahnuť a vyplniť,“ hovorí Maroš Berák.

Tak ho vyplnil ručne a odoslal poštou, keďže žiadna iná možnosť podľa neho na stránke nebola. „Elektronický formulár mal byť umiestnený tak, aby sa dal nájsť,“ hovorí Maroš Berák. Ako dodáva, vie o viacerých ľuďoch, ktorí majú rovnaký problém.

„Úradník, ktorý to spôsobil, uviedol žiadateľa do omylu. Podľa uvedených inštrukcií sa inak postupovať nedalo. A napriek tomu potom žiadateľ dostal zamietavý list, že postupoval zle, že žiadosť nemohla byť postúpená na ďalšie konanie, pretože nesplnil zákonnú požiadavku, aby sa zaregistroval v elektronickom systéme,“ prízvukuje dokumentarista.

Druhým pochybením zo strany ministerstva podľa jeho slov je to, že ministerstvo je podľa zákona povinné upozorniť na chybu a dať možnosť ju opraviť. „Nič také sa nestalo,“ prízvukuje Maroš Berák.

V jeho prípade vraj nie je situácia až taká kritická, hoci ako producent nerobil nič takmer rok. „Dokumenty počas pandémie nemôžete nakrúcať, to sa nedá. Ako majú všetci tí ľudia zarábať? Sú bez peňazí. Pre niektoré profesie je to katastrofa, ľudia sú už na dne. Neviem, či ministerstvo tie peniaze nemá, alebo ich chce použiť na nejaký iný účel. Podstatné je, že tie peniaze reálne ľudia nedostali a rátali s nimi,“ vraví Maroš Berák.

Preto ponúka pomoc všetkým kolegom v podobnej situácii, ktorí nemajú na zaplatenie právnikov. Na svojej facebookovej stránke ho podporila aj dokumentaristka a spisovateľka Zuzana Piussi, ktorá zároveň zverejnila aj znenie sťažnosti. Ona samotná nebola medzi žiadateľmi, žije totiž v Prahe.

Išlo tu o špeciálny akt pomoci v prípade krízovej stiuácie COVID-19. Ministerstvo by malo postupovať úplne inak," vraví František Turňa.
František Turňa, filmár

Sťažnosť už podal aj filmár František Turňa, ktorý tiež dostal zamietavú odpoveď na žiadosť o dotáciu. Hovorí, že on a aj jeho známi postupovali na základe informácií, ktoré v čase vypĺňania mali.

„Som presvedčený, že v tom čase na stránke MK ten postup nebol opísaný tak, ako ho ministerstvo vysvetľuje dnes. A keby aj bol, išlo tu o špeciálny akt pomoci v prípade krízovej stiuácie COVID-19. Ministerstvo by malo postupovať úplne inak,“ vraví František Turňa.

Aj on upozorňuje, že ministerstvo malo na nedostatky upozorniť. „Čo sa nestalo, namiesto toho vyčkalo a rozposlalo cyklostylovaný list s vyjadrením, ktoré z veľa ľudí spravilo idiotov. Sme hlboko presvedčení, že tých žiadostí bolo násobne viac, ako bolo schválených. Preto súčasťou našej sťažnosti je aj žiadosť o poskytnutie informácií o tom, koľko žiadateľov v skutočnosti bolo,“ dodáva filmár.

Mali sa ozvať, hovoria z ministerstva

Ministerstvo kultúry (MK) na webovej stránke informovalo, že prostredníctvom prvej výzvy, ktorá bola ukončená koncom roka 2020, podporili 269 žiadostí v celkovej výške 853 200 eur.

Koľko bolo celkovo žiadostí a koľko ich bolo zamietnutých, však hovorkyňa do uzávierky vydania nevedela spresniť.

Ministerstvo už zareagovalo na kritiku na svojom facebooku a poprelo informácie, že by postupovalo protiprávne.

„Informáciami o vami komunikovaných ,úsudkoch‘ niektorých žiadateľov, ktoré sa ale nezakladajú na skutočnostiach, ministerstvo nedisponovalo. Ak mal žiadateľ prípadné otázky o postupe, je potrebné využiť formy telefonickej alebo mailovej podpory, ktoré sú vždy počas lehoty na predkladanie výziev k dispozícii,“ uviedla pre Pravdu hovorkyňa MK SR Zuzana Viciaňová.

Ako dodala, ak niektorá zo žiadostí podaných v súlade so zákonom obsahovala formálne nedostatky alebo nemala požadované prílohy, žiadateľ bol zo strany ministerstva kontaktovaný telefonicky alebo mailom a vyzvaný na doplnenie podkladov.

„Ak žiadateľ podal žiadosť v rozpore so zákonom a výzvou, a teda ju povinne nezaregistroval v elektronickom systéme na registráciu žiadostí, ministerstvo takúto žiadosť predloženú iba v listinnej podobe nemôže posudzovať, nakoľko nebola v zmysle zákona riadne predložená,“ uviedla Viciaňová.

„Vzhľadom na počet podporených žiadostí máme za to, že informácie a návody, ako postupovať, boli dostatočné,“ doplnila hovorkyňa.
Zuzana Viciaňová, hovorkyňa rezortu kultúry

Na webovej stránke ministerstva podľa jej slov bola a je stále uverejnená samostatná výzva spolu s prílohami a manuál postupu registrácie žiadateľa a predkladania žiadosti o poskytnutie dotácie na základe príslušnej výzvy. „Vzhľadom na počet podporených žiadostí máme za to, že informácie a návody, ako postupovať, boli dostatočné,“ doplnila hovorkyňa.

Výzva na dotácie pre podporné a technické profesie v kultúrno-kreatívnom priemysle bola určená pre SZČO a ľudí v slobodnom povolaní, ktorí nemohli čerpať podporu z iných zdrojov.

Ako uviedla hovorkyňa, v súčasnosti prebieha výzva – v spolupráci s ministerstvom hospodárstva, ktorá je určená pre firmy v kultúrno-kreatívnom priemysle, ako sú s. r. o., akciové či komanditné spoločnosti. Podniky môžu žiadať o dotáciu do konca marca. V najbližších týždňoch plánuje MK spustiť výzvu určenú pre občianske združenia, neziskové organizácie a nadácie dlhodobo vykonávajúce činnosť v sektore kultúry.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #sťažnosť #MK SR #Covid-19