Slovenské centrum dizajnu vedie Maroš Schmidt

Od januára je vedením Slovenského centra dizajnu poverený Maroš Schmidt, doterajší vedúci Slovenského múzea dizajnu, výskumno-vývojového oddelenia INOLAB a zástupca riaditeľky SCD pre odborné záležitosti. Jeho prioritou je zviditeľniť slovenských dizajnérov a výrobcov v rámci Slovenska, ale aj v zahraničí.

14.01.2021 11:00
SLOVENSKÉ CENTRUM DIZAJNU Foto:
Jeden z pilierov dlhodobej expozície dizajnu bol určený pre vládny salónik na Letisku M. R. Štefánika.
debata

„Pre nás je každý rok rokom slovenského dizajnu. Rok 2021 však vnímame ako príležitosť pre lepšie a adresnejšie prepojenie jednotlivých inštitúcií a aktérov pôsobiacich v oblasti dizajnu. Naďalej budeme klásť dôraz na prezentáciu slovenského dizajnu v medzinárodnom kontexte. Chceme, aby široká verejnosť pochopila význam dizajnu ako dôležitej súčasti kultúrnej výbavy Slovenska,“ skonštatoval Schmidt.

Potenciál spolupráce chce SCD využiť na realizáciu viacerých domácich a zahraničných projektov. Z plánovaných aktivít je to napríklad pripravovaná publikácia o Škole umeleckých remesiel, filmové dokumenty o slovenskom dizajne, výstavy slovenského dizajnu v Izraeli, Taliansku, Holandsku a Francúzsku či medzinárodná konferencia o dizajne.

Na poste šéfa SCD vystriedal Máriu Riškovú, ktorá podľa neho zrealizovala mnoho reformných krokov na vytvorenie prostredia na realizáciu nových výskumných úloh, partnerstiev s domácimi vedeckými centrami, vysokými školami, ako aj so zahraničnými inštitúciami a školami. „Stalo sa súčasťou svetovej siete múzeí dizajnu AAD, rozšírilo svoje depozitáre o nové priestory a verejnosti sprístupnilo prvú dlhodobú expozíciu slovenského dizajnu. Vďaka medzinárodnému projektu cezhraničnej spolupráce INTERREG vzniklo nové výskumno-vývojové oddelenie INOLAB,“ doplnil Schmidt.

Pri príležitosti svojho odchodu po piatich rokoch sa Rišková poďakovala za spoluprácu. „Verím, že slovenský dizajn budeme spoločne prezentovať, zbierať a chrániť i pýšiť sa ním v zahraničí aj naďalej,“ podotkla Rišková.
debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské centrum dizajnu