Kreslený Tintin trhol svetový rekord

Kresbu Tintina z roku 1936 od belgického tvorcu komiksov Hergého predali za viac ako tri milióny eur. Je to najvyššia čiastka za komiksovú kresbu v dejinách.

15.01.2021 16:20
Tintin Herge aukcia komiks suma rekordná Foto: ,
Na snímke ilustrácia na obálku komiksu Modrý lotos o dobrodružstvách Tintina na Ďalekom východe. Kresbu belgického autora komiksov a scenáristu Hergého vydražili v aukčnom dome Artcurial v Paríži za rekordne vysokú cenu 3,175 milióna eur, čo je svetový rekord v segmente komiksov.
debata

Kresba belgického tvorcu Hergého, určená pre obálku komiksu Modrý lotos zo série Tintinových dobrodružstiev, sa včera v Paríži predala za rekordných 3,175 milióna eur. Podľa aukčnej siene Artcuria, ktorá aukciu organizovala, ide o najvyššiu čiastku za komiksovú kresbu v dejinách. Paradoxne, táto kresba sa nopokon v roku 1936 na obálke neocitla, bola pre tlač zložitá.

Po „dražobnej bitke“ medzi troma záujemcami kresbu kúpil súkromný zberateľ. Hergé na motív Tintina s drakom v roku 1936 použil atrament, gvaš a akvarel. Nakoniec sa na obálke komiksu tento motív neobjavil, lebo bol príliš drobný a zložitý pre tlač. Záhadou ostáva, prečo je kresba preložená na šesť častí, podľa niektorých je to "dielo“ malého chlapca, ktorý dostal kresbu do daru, podľa iných ju zložil sám autor z nevyhnutnosti, aby sa dala vložiť do obálky a poslať poštou.

Proti dražbe sa podľa denníka Le Parisien postavil manžel vdovy po Hergém, ktorý jeho pozostalosť spravuje, podľa neho kresba patrí do múzea.

Doterajší komiksový dražobný rekord držali kresby určené pre predsázku kníh o Tintinovi. V roku 2014 sa cez dražobnú sieň Artcurial predali za 2,51 milióna eur, vrátane poplatkov.
debata chyba
Viac na túto tému: #Tintinove dobrodružstvá #Tintin #Hergé