Nafukovací Trump pôjde do múzea

Nafukovacia karikatúra Donalda Trumpa v podobe nahnevaného batoľaťa v plienkach a s mobilom, ktorá sa stala symbolom britského protestu proti americkému prezidentovi, si zabezpečila čestné miesto v dejinách politického aktivizmu. Bude zaradená do zbierky Múzea Londýna. Informoval o tom denník The Guardian.

18.01.2021 16:00
"Baby Trump" Foto: ,
Karikatúra na Donalda Trumpa - Baby Trump.
debata (2)

Šesť metrov vysoká o oranžová figurína, ktorú zaplatili odporcovia Trumpa prostrednictvom crowdfundingu, zobrazuje amerického prezidenta s jeho charakteristickou blonďatou šticou, so vzdorovitým výrazom a rozpaženými malými rukami, ktoré držia mobil pripravený na tweetovanie.

Prvýkrát sa figurína objavila na proteste pri britskom parlamente pri Trumpovej prvej návšteve Spojeného kráľovstva v roku 2018. K oblakom vzlietla tiež pri jeho štátnej návšteve o rok neskôr a objavila sa aj vo Francúzsku, Argentíne, Írsku, Dánsku a v rôznych častiach Spojených štátov.

„Baby Trump“ navrhnutý Mattom Bonnerom a vyrobený spoločnosťou Imagine Inflatables sa po svojom svetovom turné teraz dostáva do zbierok Múzea Londýna. Podľa všetkého by sa mohol stať súčasťou expozície venovanej dejinám protestu, ktorá zahŕňa predmety z protestov za ochranu klímy, mier a hnutia sufražetiek.

Tvorcovia figuríny dúfajú, že karikatúra bude slúžiť ako pripomienka „politiky nenávisti“. „Hoci sme radi, že batoľa Trump môže byť odsunuté do histórie, spolu s mužom samotným, nerobíme si ilúzie, že to predstavuje koniec tohoto príbehu,“ uviedli vo vyhlásení. „Dúfame, že batoľa v zbierke múzea bude slúžiť ako pripomienka toho, ako sa Londýn postavil Trumpovi, ale tiež prinúti návštevníkov premýšľať nad tým, ako môžu naďalej bojovať s nenávistnou politikou,“ dodali.

Jeden z hlavných strojcov brexitu Nigel Farage v rocku 2018 označil figurínu za „najväčšu urážku amerického prezidenta v dejinách“. Sám Trump o karikatúre povedal: „Myslím, že nie je žiadny dôvod, prečo by som mal ísť do Londýna, keď tam vystavujú nafukovacích panákov, aby som sa cítil nevítaný“.

„Múzeum však nie je politické a nemá názor na stav politiky v Spojených štátoch,“ uviedla riaditeľka Múzea Londýna Sharon Amentová. Doplnila, že figurína predstavuje typickú britskú reakciu v podobe satiry. „Často používame humor a robíme si žarty z politikov. Toto je veľký, doslova veľký príklad,“ dodala.

Nafukovacia karikatúra bola podľa nej do múzea práve doručená, natlačená v kufri. „Je to príznačné, pretože dorazila počas posledných dní Trumpovho prezidentovania… najironickejšie na tom celom je, že bola v múzeu umiestnená do karantény. Všetky predmety musia ísť do karantény, než sa stanú súčasťou zbierky, pretože v nich môže byť hmyz,“ dodala. Múzeum bude podľa Amentovej figuríne vhodným domovom. „Vznikla v Londýne… bol to výnimočný a kreatívny nápad,“ povedala.

„Táto obria nafukovacia figurína je len maličkou časťou globálneho hnutia,“ mienia jej tvorcovia. „Hnutia vedeného marginalizovanými ľuďmi, ktorých Trumpova politika najviac ohrozovala a ktorých úloha v tomto hnutí by sa nikdy nemala podceňovať,“ dodali.
2 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #Donald Trump #múzeum londýn