Múzeá vo svete sú stále otvorené - ale on-line

Aj keď pandémia koronavírusu zatvorila múzeá a galérie, je tu možnosť, ako ich navštíviť. Netreba ani nikam chodiť. Stačí prístup na internet a dostanete sa aj k expozíciám v ďalekej cudzine. Mnohé múzeá a galérie vyšli totiž v ústrety priaznivcom a svoje zbierky sprístupnili on-line.

19.01.2021 15:00
debata
Obraz Hviezdna noc od Vincenta van Gogha sa dá... Foto: MOMA
Hviezdna noc Obraz Hviezdna noc od Vincenta van Gogha sa dá vidieť v Metropolitnom múzeu umenia v New Yorku.

Paríž, Vatikán, Viedeň, Londýn, New York, Tokio, Amsterdam či Florencia – všade tam sú kultúrne stánky, ktoré možno navštíviť prostredníctvom virtuálnej prehliadky.

Pohľad zblízka a atmosféra v múzeu sa síce nedá nahradiť, ale on-line návšteva má i svoje výhody. Môžete ju absolvovať z pohodlia domova, vyhnete sa čakaniu v radoch i davom ľudí, a keďže vás nik nenaháňa, pri vystavovaných dielach sa môžete zdržať tak dlho, ako chcete.

Podľa on-line platformy Google Arts & Culture dnes virtuálne prehliadky ponúka vyše 2 000 múzeí a galérií po celom svete. Veľakrát sú bezplatné, niekde treba zaplatiť vstupné.

Niektoré sprístupnili len časť expozície, mnohé pre návštevníkov pripravili aj audiosprievodcu s nahraným odborným výkladom.

Viaceré múzeá a galérie umožňujú virtuálny pohyb vo svojich priestoroch, iné prehliadku obmedzili len na prezeranie jednotlivých exponátov či výstav. V každom prípade je to výborná príležitosť, ako sa vytrhnúť z izolácie a trocha sa rozptýliť. A kam sa dá takto vybrať?

Napríklad do Louvru. Dostať sa do tohto parížskeho múzea počas turistickej sezóny znamená dlhé čakanie v rade, čo mnohých ľudí odradí. Z tohto hľadiska je on-line návšteva oveľa jednoduchšia. Dokonca i Monu Lisu, svetoznáme dielo Leonarda da Vinciho, si takto môžete obzrieť z menšej vzdialenosti.

Slávne múzeum na internetovej stránke ponúka nielen rozsiahly digitálny archív svojich zbierok, ale aj virtuálne prehliadky, napríklad expozície z Egypta.

Prostredníctvom platformy YouVisit si zase môžete pozrieť niektoré výstavné priestory, haly či vonkajšiu architektúru, napríklad známu sklenenú pyramídu, ktorá sa týči do výšky 22 metrov.

Vo Vatikánskych múzeách sa vďaka on-line prehliadke môžete pokochať legendárnou Sixtínskou kaplnkou, rovnakým spôsobom sa dá navštíviť aj obľúbené Pergamonské múzeum v Berlíne, galéria Uffizi vo Florencii a mnohé ďalšie.

Dobrým pomocníkom pri výbere virtuálnej prehliadky je aj spomenutá platforma Google Arts & Culture. Vďaka nej sa na internete ľahko prenesiete do galérií a múzeí v rôznych kútoch sveta – od Múzea Fridy Kahlo v Mexiku až po Národné múzeum moderného a súčasného umenia v Soule.

Platforma ponúka i umelecké zbierky zo Slovenska ako aj virtuálne prehliadky zo 14 slovenských múzeí a galérií.

Nie je to taký zážitok ako pri živej návšteve, ale počas koronakrízy poteší aj to.

On-line návštevy svetových múzeí

Internetová platforma Google Arts & Culture

Louvre v Paríži

Vatikánske múzeá

Metropolitné múzeum umenia v New Yorku

  • najstaršie a najväčšie múzeum umenia v USA ponúka šesť videí, ktoré priblížia vybrané zbierky v panoráme 360 stupňov
  • video prehliadky: www.metmuseum.org/…-360-project

Múzeum sveta

  • špeciálny projekt, ktorý vznikol vďaka spolupráci Britského múzea v Londýne a spoločnosti Google
  • ponúka interaktívny prehľad histórie Zeme a ľudstva naprieč rôznymi epochami a svetadielmi
  • webstránka: https://britishmuseum.withgoogle.com

Ermitáž v Petrohrade

Galéria Uffizi vo Florencii

Van Goghovo múzeum v Amsterdame

Múzeum umenia v Sao Paule

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #múzeá #umenie #online #galérie #výstavy #virtuálna prehliadka