Múzeum Centre Pompidou obnovia

Jedno z najväčších múzeí moderného umenia na svete, parížske Centre Pompidou, sa pre verejnosť uzavrie na viac než tri roky. Múzeum začne s rekonštrukciou architektonicky netradičnej budovy v roku 2023 a dokončí ju v roku 2026. Odhadované cena investície je 200 miliónov eur, uvádza agentúra AFP.

26.01.2021 12:00 , aktualizované: 14:06
debata
Pozvánka na výstavu

„Na stole boli dva varianty, jeden spočíval v reštaurovaní centra, ktoré by zostalo otvorené, druhá znamenala jeho kompletné uzatvorenie. Zvolila som druhú možnosť, pretože sa ukázala kratšia a o niečo menej nákladná,“ vysvetlila ministerka kultúry Roselyne Bachelotová pre denník Le Figaro.

Budova z roku 1977 nikdy podobnou rekonštrukciou neprešla. Práce sa začnú v závere roku 2023, dokončené budú ku koncu roka 2026. Prví návštevníci sa tak do opraveného Centre Pompidou pozrú na začiatku roka 2027 pri príležitosti osláv 50. výročia jeho otvorenia.

Pozrite si architektúru Centre Pompidou

„Nie je ľahké oznámiť uzatvorenie múzea vo chvíli, keď už je uzatvorené,“ povedal šéf múzea Serge Lasvignes. Šéf muzea s asi tisícovkou zamestnancov zdôraznil, že sa „nebude prepúšťať.“

Centre Pompidou v Paríži patrí medzi najstaršie... Foto: mesto Pariž, Convention and Visitors Bureau
Centre-Pompidou-630x405-C-Amelie-Dupont-Architecte-Renzo-Piano-et-Richard-Rogers Centre Pompidou v Paríži patrí medzi najstaršie múzeá moderného umenia na svete.

Úvahy nad opravou múzea, ktorého fasádu zdobí oceľová konštrukcia budovy a farebné rúry, začali v roku 2011. Plán ale schválilo ministerstvo kultúry až túto sobotu. Múzeum čaká odstraňovanie azbestu, renovácia kvôli splneniu bezpečnostných a technických noriem a úspore energií. Zlepší sa tiež bezbariérový prístup do múzea. Pokiaľ by sa opravy robili za plnej prevádzky múzea, trvali by namiesto troch rokov sedem rokov.

Centre Pompidou z vonkajšej strany. Foto: mesto Pariž, Convention and Visitors Bureau
centre pompidou schody Centre Pompidou z vonkajšej strany.

„Predstavil som si, ako by vyzeralo múzeum pri večných opravách v očiach zamestnancov a návštevníkov. Tiež aký by bol dojem z múzea v dobe, keď sa otvárajú celkom nové budovy ako Burza. V stávke je mnoho. Je nebezpečné v tejto dobe silnej konkurencie v Paríži i vo svete budiť dojem, že Centre Pompidou starne, že je z inej doby,“ uvoedol riaditeľ Lasvignes.

Centre Pompidou, detail budovy Foto: Centre Pompidou
centre pompidou detail Centre Pompidou, detail budovy

Časť nevyhnutných opráv, napríklad eskalátorov na vonkajšej strane budovy, sa už začala. Počas opráv sa síce znížia náklady na prevádzku múzea, no napriek tomu bude treba zabezpečiť financovanie. Podľa Lasvignesa bude múzeum žiadať o pôjčky od štátu a usilovať sa o dary od mecenášov. Nový image múzea by podľa neho mohoa zaujímať i veľké spoločnosti.

Šéf múzea chce tiež ponúkať usporiadanie výstav inde vo svete. Partnerské centrá už existujú v Šanghaji, Malage a Bruseli, ďalšie jedno či dve by mohli vzniknúť počas opráv.

Centre Pompidou, ktoré navrhli Renzo Piano a Richard Rogers, je architektonickým zázrakom 20. storočia, ktorý je okamžite rozpoznateľný podľa svojich vonkajších eskalátorov a nesmierne farebných rúrok. Je domovom Národného múzea moderného umenia a je medzinárodne preslávené svojimi umeleckými zbierkami 20. a 21. storočia. Diela ikonických umelcov sú chronologicky zobrazené v dvoch sekciách: moderné obdobie od roku 1905 do roku 1960 (Matisse, Picasso, Dubuffet atď.) A súčasné obdobie od roku 1960 do súčasnosti (Andy Warhol, Niki de Saint Phalle). , Anish Kapoor atď.). Okrem stálych zbierok sa každý rok organizujú medzinárodne uznávané výstavy na najvyššom poschodí, kde si návštevníci môžu vychutnať úchvatný výhľad na Paríž a jeho strechy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Centre Pompideu