Zomrel český maliar Vladimír Suchánek, majster farebnej litografie

Vo veku 87 rokov zomrel známy český maliar a grafik Vladimír Suchánek. Ako popredná osobnosť v oblasti litografickej tvorby sa podieľal na výtvarnom sprievode množstva domácich aj zahraničných bibliofílií, ilustroval básnické zbierky. Celosvetový ohlas si získali jeho exlibris a uznaniu sa tešila aj jeho známková tvorba. Správu priniesla v utorok Česká televízia.

26.01.2021 16:37 , aktualizované: 17:02
debata

Vladimír Suchánek sa narodil 12. februára 1933, študoval na pedagogickej fakulte Karlovej univerzity a grafiku na Akadémii výtvarných umení (AVU) v Prahe.

Suchánek po prvý raz vystavoval v roku 1957 v rodnom Novom Městě nad Metují. Neskôr usporiadal 174 samostatných výstav doma i v zahraničí vrátane Holandska, Belgicka, Nemecka, Dánska, Švédska, Grécka, Poľska, Slovenska, USA, Číny a Japonska. Zúčastnil sa tiež na viacerých medzinárodných bienále.

Okrem iného sa stal členom Európskej akadémie vied a umení (EASA). V roku 1969 sa stal členom Združenia českých umelcov grafikov s názvom Hollar, pričom v rokoch 1995–2015 bol jeho predsedom. Jeho výtvarné diela sa nachádzajú v mnohých verejných i súkromných zbierkach v Česku i zahraničí.

Z výstavy Vladimírfa Suchánka v roku 2016

Za svoju grafickú tvorbu získal približne tri desiatky ocenení. V roku 2006 mu prezident ČR Václav Klaus udelil štátne vyznamenanie – medailu Za zásluhy v umení.

Pozrite si známky Vladimíra Suchánka
debata chyba
Viac na túto tému: #maliar #grafik