Taliani už oslavujú Danteho rok

Hlavnou postavou talianskej kultúry je tohto roku Dante Alighieri. Od smrti jedného z najvýznamnejších talianskych básnikov uplynie 700 rokov, čo si chce krajina pripomenúť množstvom podujatí - festivalmi, prednáškami, seminármi, výstavami, koncertmi, vychádzkami či čítaním z jeho diela.

27.01.2021 06:00
debata
Lucifer, jedna z pôvodných 88 ilustrácií pre... Foto: TASR/AP, Roberto Palermo
Taliansko Uffizi Dante 700. výročie úmrtie Lucifer, jedna z pôvodných 88 ilustrácií pre Danteho Božskú komédiu od Federica Zuccariho. Galéria Uffizi vo Florencii pripravila pri príležitosti 700. výročia smrti najväčieho talianskeho básnika Danteho Alighieriho virtuálnu prehliadku ilustrácií Federica Zuccariho.

Aj keď výročie pripadá na 14. septembra, oslavy „Danteho roka“ sa už začali. Známa Galéria Uffizi vo Florencii napríklad sprístupnila on-line expozíciu renesančných obrazov, ktoré čerpajú z Danteho Božskej komédie.

Autor v nej opisuje fiktívne putovanie peklom, očistcom a rajom, filozofuje o hriechoch, živote a smrti. Božskú komédiu, ktorú zrejme vytvoril v rokoch 1306 až 1321, experti pokladajú za jedno z vrcholných diel stredoveku a v zahraničí je to dodnes najčítanejšia talianska kniha.

Slávneho umelca Federica Zuccariho inšpirovala k tomu, aby v rokoch 1586 až 1588 namaľoval 88 obrazov ilustrujúcich Danteho cestu – 28 zobrazuje peklo, 49 očistec a 11 nebo.

Po Zuccariho smrti v roku 1609 zostali kresby vo vlastníctve rodiny, pre ktorú pracoval, neskôr ich získal známy rod Mediciovcov a v roku 1738 sa stali súčasťou galérie. To, že ich teraz predstavili širokej verejnosti prostredníctvom virtuálnej prehliadky a zadarmo, je naozaj výnimočné. Aj preto, že sú laikom pomerne neznáme.

„Až dosiaľ tieto nádherné maľby videlo iba niekoľko bádateľov a verejnosti ich vystavili len dvakrát – aj to len čiastočne. Teraz sú zverejnené v plnom rozsahu, spolu s odborným komentárom,“ priblížil pre britský denník The Guardian Eike Schmidt, nemecký historik umenia, ktorý je riaditeľom Galérie Uffizi.

Dôvodom, prečo v minulosti nebolo možné diela prezentovať, je podľa neho ich krehkosť. Niektoré z nich ukázali vo Florencii v roku 1865, pri príležitosti 600. výročia Danteho narodenia, druhýkrát sa k tomu odhodlali na výstave v Abruzze v roku 1993.

„Galéria Uffizi je skutočne hrdá, že výročie smrti veľkého básnika otvára sprístupnením tejto mimoriadnej zbierky výtvarného umenia, a to všetkým ľuďom,“ uviedol Schmidt.

Ako dodal, tieto obrazy boli prínosom nielen pre znalcov umenia, ale aj pre tých, čo sa zaujímajú o Danteho dielo a jeho túžbu po poznaní a cnostiach.

Na snímke Pier della Vigna, Les samovrážd,... Foto: TASR/AP, Roberto Palermo
Italy Uffizi Dante Anniversary Na snímke Pier della Vigna, Les samovrážd, jedna z pôvodných 88 kresieb od Federica Zuccariho k Danteho Božskej komédii.

Danteho deň

Okrem Florencie, kde sa veľký básnik narodil a strávil podstatnú časť života, sa kultúrne podujatia pripravujú aj v Ravenne, kde zomrel, a v asi 70 ďalších mestách, ktoré sa s nim spájajú.

V Ravenne sa s oslavami začalo už v septembri minulého roka v prítomnosti talianskeho prezidenta Sergia Mattarellu. Slávnostne tam odhalili Danteho náhrobný kameň, ktorý pochádzal ešte z 18. storočia a len nedávno prešiel rekonštrukciou.

V meste sa tiež konali koncerty a omše, herci prednášali state z Danteho diela. Od 14. septembra sa potom začal „čitateľský maratón“. Každý deň niekto z Danteho obdivovateľov alebo umelcov prednáša úryvky z Božskej komédie. Tak by to malo pokračovať až do veľkého výročia.

Posledné miesto Danteho odpočinku je inak predmetom sporu medzi Ravennou a Florenciou. Rodisko slávneho umelca sa usiluje získať urnu s jeho popolom a vystaviť ju v Bazilike Santa Croce v centre mesta, kde sú pochovaní viacerí toskánski básnici. Florencia sa o to pokúšala už koncom 15. storočia, ale márne.

Viaceré podujatia sa plánujú aj na 25. marca, ktorý minister kultúry označil za Danteho deň, tzv. Dantedì (podľa názvov talianskych dní v týždni – lunedì, martedì, mercoledì…).

Dátum určili podľa údajnej cesty z Božskej komédie – autor sa mal na ňu totiž vydať 25. marca 1300. Oslavy budú potom pokračovať a vyvrcholia v deň výročia Danteho smrti.

Slovenská audiokniha

Ako Pravdu informovala Adriana Šulíková z Talianskeho kultúrneho inštitútu v Bratislave, talianske ministerstvo zahraničných vecí vynaložilo veľké úsilie, aby význam Danteho osobnosti pripomenuli podujatia na všetkých kontinentoch.

Jednou z prvých iniciatív je audiokniha, ktorá ponúka výber z troch častí Božskej komédie až v 33 jazykoch.

„Slovenskú verziu audioknihy pripravil Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave v spolupráci s hercami Štefanom Bučkom, Ivom Gogálom a Dominikou Žiaranovou,“ prezradila Šulíková s tým, že nahrávka je voľne dostupná na internetových portáloch Spreaker, Spotify či Deezer pod názvom Dalla selva oscura al Paradiso (SK – Dante – Božská komédia).

„Našou snahou je preniesť túto iniciatívu na javisko a v rámci Festivalu Dolce vitaj pripraviť literárny večer s čítaním úryvkov sprevádzaných hovoreným slovom Štefana Bučka. Pravidelne budeme informovať a propagovať podujatia k Danteho výročiu, ktoré budú prebiehať v on-line priestore. Naším cieľom je osloviť slovenské osobnosti z rôznych oblastí umenia a kultúry a vytvoriť priestor na diskusiu o význame Danteho diela a jeho odkaze pre dnešný svet,“ uzavrela Šulíková.

A prečo je tento básnik pre Talianov taký dôležitý? „Dante nám pripomína veľa vecí, ktoré máme spoločné. Dante je jednota krajiny, Dante je taliansky jazyk, Dante je samotná idea Talianska,“ vysvetlil nedávno taliansky minister kultúry Dario Franceschini.

Na snímke Lucifer, jedna z pôvodných 88 ilustrácií pre Danteho Božskú komédiu od Federica Zuccariho. Galéria Uffizi vo Florencii pripravila pri príležitosti 700. výročia smrti najväčšieho talianskeho básnika Danteho Alighieriho virtuálnu prehliadku ilustrácií Federica Zuccariho.

Dante Alighieri (1265 – 1321)

  • významný stredoveký básnik a spisovateľ
  • považujú ho za otca talianskeho jazyka
  • jeho najväčším dielom bola Božská komédia napísaná vo veršoch
  • dôležitý je i jeho „kacírsky“ politicko-filozofický spis O monarchii
  • študoval na mníšskej škole, potom na univerzite v Bologni a Paríži
  • angažoval sa v politike, dostal sa i do sporu s pápežom

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #galéria #poézia #básnici #Uffizi #Dante Alighieri