Ľubovnianske múzeum navštívilo vlani vyše 200-tisíc turistov

Ľubovnianske múzeum navštívilo v uplynulom roku 200 485 turistov. Aj napriek pandémii koronavírusu si tak hrad a skanzen v Starej Ľubovni vlani pozrelo len o šesť percent návštevníkov menej ako v roku 2019.

27.01.2021 09:00
debata

Najvyššiu návštevnosť zaznamenali v mesiacoch júl a august, keď múzeum navštívilo o 40 percent turistov viac ako v roku 2019 v tom istom období.

Ako ozrejmila múzejná pedagogička Otília Barlíková, v roku 2020 sa tešilo veľkej obľube najmä u Slovákov. Z celkovej ročnej návštevnosti tvorili slovenskí turisti až 83 percent.

Múzeum však navštívili aj Poliaci, Česi, Rusi, Maďari, Nemci a turisti rôznych iných národností. Najviac zahraničných turistov bolo z Poľska a Českej republiky.

Ľubovnianske múzeum zorganizovalo v minulom roku trinásť podujatí, z toho dve boli presunuté do online priestoru. Veľký úspech podľa Barlíkovej zožal hradný muzikál Kocúr je kráľ, vlani si ho pozrelo 12 371 návštev­níkov.

V lete organizovali aj tradičné podujatia ako Slávnosti sv. Cyrila a Metoda, Rozprávka s pesničkami na hrade Ľubovňa, Hradné slávnosti s nočnou prehliadkou hradu, ktorých súčasťou boli šermiarske vystúpenia a piesková šou. Ďalej to boli večerné koncerty známych slovenských spevákov a besedy na témy venované ženám.

Ako Barlíková priblížila, prvým tohtoročným podujatím budú fašiangové slávnosti, ktoré sa uskutočnia 14. februára v ľubovnianskom skanzene.

Počas otvorenia letnej turistickej sezóny na hrade Ľubovňa, ktoré bude posledný aprílový víkend, slávnostne sprístupnia rekonštruovaný palác Ľubomírskych.

Do kalendária zahrnulo múzeum tradičné podujatia ako Noc múzeí a galérií, podujatie určené školám s názvom Vstúpte s nami do rozprávky, Cyrilometodské slávnosti, Deň medu alebo Hubertovské slávnosti.

„Svojou programovou ponukou sme súčasťou projektu "Uzol“, Stará Ľubovňa mesto kultúry 2021. Súčasťou tohto projektu, okrem iných podujatí, budú aj Hradné slávnosti, počas ktorých plánujeme zorganizovať stretnutie potomkov majiteľov hradu Ľubovňa z rodín Ľubomírskych, Raiszovcov a Zámoyskych. Vo večerných hodinách sa na hrade uskutoční slávnostný maškarný bál," uviedla Barlíková.

Ako dodala, neoddeliteľnou súčasťou programovej ponuky je už tradične rozprávka s pesničkami, tohto roku s názvom Múdry Maťko a blázni. Okrem iného múzeum pripravuje aj koncerty známych slovenských spevákov, rôzne ďalšie podujatia pre deti a besedy.

debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum #Stará Ľubovňa #Ľubovnianske múzeum