V Štokholme otvoria múzeum venované pamiatke holokaustu

Švédska vláda v stredu oznámila, že v Štokholme, v hlavnom meste krajiny, vznikne nové múzeum venované pamiatke holokaustu.

27.01.2021 13:00
debata

Švédsky premiér Stefan Löfven spolu s ministrami kultúry a vzdelávania povedal, že múzeum by mali otvoriť v júli 2022. Na 27. januára pripadá Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu.

„Vraždenie, prenasledovanie a hrozné utrpenie Židov, Rómov a miliónov ďalších obetí nacizmu zanechalo v Európe nezmazateľnú jazvu,“ uviedli švédski vládni predstavitelia.

Hoci sa zabíjanie na území ich krajiny nedialo, Švédsko podľa nich „ovplyvnilo a bolo ovplyvnené tým, čo sa stalo“ a holokaust je aj súčasťou dejín tejto krajiny.

Návrh na založenie múzea holokaustu predložil v roku 2018 Max Safir poľského pôvodu, ktorý prežil holokaust a niekoľko rokov svoje skúsenosti z obdobia druhej svetovej vojny šíril na školách i v parlamente. Zomrel v júni minulého roka.

Umiestnenie tohto múzea do Štokholmu študentom a návštevníkom z celej krajiny podľa vlády uľahčí možnosť návštevy. Štokholm za sídlo múzea navrhlo aj švédske združenie preživších holokaustu i organizácia združujúca Rómov É Romani Glinda.

debata chyba
Viac na túto tému: #holokaust #múzeum #Štokholm #Múzeum holokaustu