Z pušky gitara, z mínometu husle. Srbský umelec vyrába zo zbraní hudobné nástroje

Srbský sochár Nikola Macura má nevšednú záľubu. Vyrába hudobné nástroje z vyradených zbraní a ďalšieho vojenského materiálu. Podľa stanice Al Jazeera Balkans ich chce raz a navždy zbaviť deštruktívnej funkcie a ponúknuť novú perspektívu ich využitia.

27.01.2021 15:00
debata

V rámci umeleckého projektu s názvom Od hluku k zvuku tak umelec z Nového Sadu prerobil napríklad rukoväť raketometu na saxofón, helmu prizváranú k mínometu na husle či útočnú pušku na gitaru. Už nefunkčné zbrane si obstaral v sklade vyradeného vojenského vybavenia.

„Hlavnou myšlienkou projektu bolo prerobiť vojenské predmety – pušky, granáty, helmy – do formy hudobných nástrojov, a týmto spôsobom aj premeniť ich pôvodný účel,“ uviedol pre Al Jazeeru Balkans s tým, že konečným cieľom je vyrobiť toľko nástrojov, aby vystačili pre celý orchester. Ten sa má potom vydať na umelecké turné po balkánskych krajinách.

„Orchester by mal dať ľuďom v regióne možnosť využiť tieto zbrane iným spôsobom. Nebudú vytvárať hluk a vojnu, ale muziku,“ dodal Macura s odkazom na vojny, ktoré v 90. rokoch minulého storočia sprevádzali rozpad bývalej Juhoslávie.

„Začiatkom 90. rokov som sa začal zaujímať o sociálne angažované umenie a o to, ako môže ovplyvňovať spoločnosť a svet,“ priblížil svoje začiatky novosadskému Rádiu 021.

Nápad využiť zbrane ako hudobné nástroje dostal Macura podľa vlastných slov s ohľadom na veľké množstvo zbraní, ktoré ľudia na západnom Balkáne stále vlastnia. Podľa odhadov Europolu prechovávajú obyvatelia tohto regiónu doma až šesť miliónov rôznych zbraní.

debata chyba
Viac na túto tému: #zbrane #umenie #sochár #hudobné nástroje