Banka lásky získala nomináciu na Európske múzeum roka 2021

Banskoštiavnickú Banku lásky nominovali na Európske múzeum roka 2021. Zážitkový dom s jediným Trezorom lásky na svete, venovaným Sládkovičovej básni Marína, navštívilo v priebehu troch rokov viac ako 65 000 ľudí.

30.01.2021 08:00
debata

Ocenenie Európske múzeum roka (EMYA) sa udeľuje za najinovatívnejšie prístupy v európskom zážitkovom priemysle.

„Veľmi sa tešíme, že sme v celoeurópskej konkurencii inovatívnych múzeí a zážitkových zariadení získali prvú nomináciu pre Slovensko v jeho modernej histórii,“ povedal Igor Brossmann, jeden z dvoch zakladateľov Banky lásky.

Zážitková expozícia o Sládkovičovej Maríne, ktorá je najdlhšou ľúbostnou básňou na svete, je v Banskej Štiavnici otvorená už tri roky. Podľa PR manažérky Banky lásky Kataríny Javorskej si projekt vyslúžil hneď po otvorení veľký záujem svetových médií, doposiaľ ho prezentovali vo viac ako 80 krajinách sveta.

„Múzeám a zážitkovým zariadeniam, ktoré v minulosti nominovali na titul Európske múzeum roka, dramaticky stúpla zahraničná návštevnosť,“ poznamenal spoluzakladateľ Banky lásky Ján Majsniar.

Ako dodal, na nárast návštevnosti sú pripravení. S finančnou podporou ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie aktuálne do prevádzky spustili nové audioguidové zariadenie. Po zážitkovom dome dokáže návštevníkov sprevádzať v desiatich svetových jazykoch.

Nominantov na ocenenie EMYA 2021 vyberala 13-členná porota zložená z odborníkov z 13 rôznych krajín. Prihlásené múzeá a expozície prešli prísnymi kritériami hodnotenia, medzi nimi i osobnou návštevou člena poroty. Slávnostné odovzdávanie ocenenia sa uskutoční v máji.

debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica #múzeum #Banka lásky #Európske múzeum roka