Súťaž o Cenu Oskára Čepana sa blíži. Záujemcovia sa už môžu prihlásiť

Vizuálni umelci do 40 rokov sa od pondelka 1. februára môžu prihlásiť do 26. ročníka Ceny Oskára Čepana. Majú na to čas do 31. marca 2021. Zaregistrovať sa môžu cez novú webstránku súťaže.

31.01.2021 10:00
debata

Pre registráciu budú potrebovať svoj životopis, stručné autorské stanovisko a portfólio. Výstava pre finalistov by sa mala uskutočniť koncom roka v Bratislave. O mieste jej konania a o sprievodných podujatiach organizátori ešte rokujú.

Pre laureáta Ceny Oskára Čepana je pripravený dvojmesačný rezidenčný pobyt v New Yorku v programe Residency Unlimited (RU), finančná odmena a samostatná výstava.

Riaditeľka Nadácie – Centrum súčasného umenia a zároveň Ceny Oskára Čepana Lucia Gavulová priblížila, že medzinárodná porota by mala zasadnúť v apríli.

Ako podotkla, ak by to pandemické opatrenia dovolili, uprednostnili by osobné stretnutie porotcov v Bratislave, aj keď vlani sa im osvedčilo aj z núdze zorganizované online výberové kolo.

„Urobíme však určite všetko preto, aby sa minimálne na jeseň mohli porotcovia stretnúť na výstave finalistiek a finalistov naživo, pretože fyzický kontakt a zážitok s dielami na výstave je kľúčový. Všetko však definitívne záleží na zložení finálovej štvorky, teda s kým budeme pripravovať výstavu a akým spôsobom k tomu pristúpime,“ povedala.

To sa však podľa nej ukáže najskôr v apríli, po prvom zasadnutí poroty. Organizátori plánujú tiež pasívny formát výstavy zmeniť na živšiu a dynamickejšiu diskurzívnu platformu s posilnením rozmeru spolupráce všetkých zúčastnených strán.

Laureátka Ceny Oskára Čepana 2020 Daniela Krajčová sa rozhodla, že jej rezidenčný pobyt sa presunie do online priestoru, hoci podľa Gavulovej možnosť vycestovania a jeho fyzického konania nebola ohrozená.

„Online rezidencia je za uplynulý rok už overeným a funkčným formátom. Súčasťou online sprostredkovaných meetingov, prezentácií portfólia a studio visits, ktoré sa konajú podľa špecificky na mieru nadizajnovaného rozvrhu odborníkov z RU vo vzťahu k Danielinej tvorbe a diskurzu, o ktorý sa zaujíma, budú aj niektoré verejne online stremované diskusie a eventy s autorkou,“ uzavrela v súvislosti minulým ročníkom.

O aktivitách Krajčovej v súvislosti s online rezidenciou budú organizátori informovať na svojich sieťach. Pre laureátov tohto ocenenia sa pobyt každoročne koná v mesiacoch marec a apríl.

Cenu Oskára Čepana organizuje Nadácia – Centrum súčasného umenia, spoluorganizátorom je collective., s podporou programu RU a nadácie Trust for Mutual Understanding.

Projekt je podporený aj z verejných zdrojov cez Fond na podporu umenia. Ocenenie je súčasťou medzinárodnej siete ocenení YVAA – Young Visual Artists Awards.

debata chyba
Viac na túto tému: #ocenenie #cena #umenie #umelci #Cena Oskára Čepana