Maliarka nahá aj oblečená. Rachel Jutková vystavuje vo výklade

V Trnave si diváci môžu pozrieť – napriek pandémii - novú výstavu. Je totiž viditeľná z ulice, diela sú vo výkladoch budovy na Hlavnej 10. Tam sa nachádza Galéria Výklad.

19.02.2021 12:00
debata

Autorkou je Rachel Jutková, ktorá dala svojej výstave originálny, ale nezvyčajne dlhý názov: Čo sa stane, ak si oblečieš maľbu, odfotíš sa v nej a postneš to na Insta? Je to trocha záhadné, ale aj príťažlivé. O čo vlastne ide?

Pod ťarchou fotiek

Tvorba Rachel Jutkovej vyjadruje súčasné pocity i aktuálne počínanie ľudí. Z nedostatku iných možností každý fotografuje a svoje snímky chce ukázať. Z fotografií sa stala zvláštna matéria – sú formou každodennej komunikácie, intímnym spravodajstvom.

Výstava Rachel Jutkovej v Galérii Výklad. Foto: Galéria Výklad
Jutkova Rachel fbcover Výstava Rachel Jutkovej v Galérii Výklad.

Jedni posielajú a iní zasa pozerajú. Z internetu čerpajú množstvo zážitkov a poznatkov. Sú skutočné? Nie sú? Tak je to aj s námetom obrazov. Dá sa obliecť maľba? Nedá? Výtvarníčka tému posunula do roviny úvah a filozofickej hry.

Kedysi sa rybárka v rozprávke obliekla do siete a bola nahá aj oblečená. Toto je podobná situácia – materiál šiat je zo siete. Je to oblečenie či nie? Je to naozaj či len predstava?

Galéria Výklad sa nachádza na pešej zóne v Trnave, vstup je voľný a nikdy sa nezatvára. Inštalácia je umiestnená vo výkladoch, ktoré už neslúžili svojmu účelu a takto si našli nové poslanie. Jutkovej výstava potrvá do 14. marca a kurátorkou je Lívia Gazdíková.

Organizátori výstavy divákom približujú koncepciu tejto zvláštnej prehliadky vysvetlením, že výtvarníčka kriticky pristupuje k množstvu dát zdieľaných vo virtuálnom priestore sociálnych sietí. Zozbierala ich a preniesla do hmotnej podoby, čiže výtvarne vyjadrila svoje pocity aj obavy, či človek toľko informácií unesie.

Oblečená do pocitov

Na Jutkovej obrazoch je žena oblečená do maľby v rôznych polohách. Sú to zaujímavé výjavy o kontakte ľudskej bytosti s okolím, s odevom. Tvorca sa pred publikom inak skôr vyzlieka a prezentuje svoje dielo.

zväčšiť Výstava nazvaná Čo sa stane, ak si oblečieš... Foto: Soňa Francisci
Rachel Jutkova Výstava nazvaná Čo sa stane, ak si oblečieš maľbu, odfotíš sa v nej a postneš to na Insta? potvrá v Galérii Výklad do 14. marca.

Tu je postup opačný: maliarka skúma, ako sa na človeku vrství to, čo vníma. Zdá sa, že aj umelca niekedy premôže presila informácií zvonka, alebo, naopak, proti vplyvom sa zaštíti vlastnou tvorbou. Dá sa o tom všelijako premýšľať, dá sa to všelijako vyjadriť. Výtvarníčka z Výkladu dáva k úvahám podnety. A zároveň poskytuje vizuálne zážitky.

Rachel Jutková je zatiaľ študentkou, ale už na seba upozorňuje originálnymi nápadmi. Od roku 2017 študuje v zahraničí na Moray School of Art, University of The Highlands and Islands v Škótsku. Jej tvorba je intuitívna a experimentálna s presahmi medzi maľbou, grafikou, fotkou a inštaláciou. Inšpiruje sa štúdiom a skúmaním konceptov hyperreality a simulácií Jeana Baudrillarda.

Kto chce teda pochopiť jej snaženia dôkladnejšie, nech siahne po knihách tohto francúzskeho filozofa a sociológa, ale kto si chce jednoducho pozrieť zaujímavú výstavu vo výklade, nech si zájde na pešiu zónu v Trnave.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Rachel Jutková