Zomrel Arturo Di Modica, autor sochy býka pri Wall Street

Vo veku 80 rokov zomrel taliansky umelec Arturo Di Modica. Jeho najznámejším dielom je bronzová socha býka Charging Bull stojaca neďaleko budovy americkej burzy na Wall Street na newyorskom Manhattane.

20.02.2021 17:00
debata

Stala sa symbolom finančného centra a jednou z najnavštevo­vanejších turistických atrakcií New Yorku.

Di Modica sa narodil na talianskej Sicílii. Jeho otec nechcel, aby sa stal umelcom, preto ako 18-ročný odišiel do Florencie, aby si splnil sen o umeleckej kariére. V 70. rokoch minulého storočia sa potom presťahoval do USA, kde dosiahol vytúžený úspech, za čo bol Amerike vďačný.

Podľa talianskych novín La Repubblica Di Modica niekoľko rokov bojoval s rakovinou, ale napriek tomu pokračoval v práci. Naposledy sa venoval gigantickej bronzovej soche zobrazujúcej dvojicu vzpínajúcich sa koní nazvanú Horses of Ippari, ktorú pripravoval pre svoje rodné mesto na Sicílii. Mala to byť najväčšia socha v Európe.

Známu bronzovú sochu Charging Bull umelec pred budovu newyorskej burzy cenných papierov umiestnil najprv nelegálne v roku 1989. Byvol mal symbolizovať agresívny finančný optimizmus a prosperitu a pripomínať krach na burze v roku 1987.

Mesto New York dalo preto sochu odstrániť, ale obyvatelia si napokon vynútili jej návrat. Po novom ju však umiestnili v parku Bowling Green vedľa Broadway.

Výrobou tejto sochy Di Modica strávil dva roky a náklady vo výške 350-tisíc dolárov si hradil sám. Socha je vysoká 3,4 metra, dlhá 4,9 metra a váži 3,2 tony. Di Modica neskôr vytvoril množstvo variácií na newyorského býka, ktoré predal súkromným zberateľom.

debata chyba
Viac na túto tému: #New York #socha #sochár #Wall street #Arturo Di Modica #Charging Bull