Považská galéria umenia predstavila online výstavu Pavillon des Cedres

Považská galéria umenia (PGU) v Žiline zverejnila na svojej internetovej stránke a sociálnych sieťach prezentáciu novej výstavy Pavillon des Cedres. Textové a obrazové príspevky postupne odhaľujú diela žilinského výtvarníka, scénografa, grafického dizajnéra a autora expozícií Juraja Poliaka.

21.02.2021 16:00
debata

Informovala o tom galerijná pedagogička PGU Veronika Kubišová. Výstava Juraja Poliaka je podľa kurátorky Miry Sikorovej-Putišovej akoby „navrátením sa“ autora do sféry vizuálneho umenia, vnímaného cez typický model médií maľby, objektu a inštalácie aj s interaktívnymi prvkami.

„Navrátenie sa je zámerne uvedené s úvodzovkami, keďže ide o čiastočné zjednodušenie tvrdenia Juraj Poliak zásadne trajektóriu tvorby vo výtvarnom umení neopustil. Avšak na veľmi dlhú dobu na ňu nahliadal, uvažoval o nej a prakticky stále uvažuje z pozície umelca, ktorý bol (a je) aktívny ako tvorca i v sférach, ktorých základ vychádza z umení postavených na performancii a plynutí času. Najmä divadla, kde výtvarné umenie nachádza svoje uplatnenie v podobe vytvárania scénografie a jej prvkov,“ uviedla Sikorová-Putišová.

„I preto treba výstavu ponímať s uvedomením si uvedeného temporalita, čiže plynutie času, tvorí zásadnú časť komplexu diel bez ohľadu na to, či ide o na prvý pohľad klasický obraz abstraktnej maľby alebo diela objektového/in­teraktívneho typu,“ doplnila kurátorka výstavy.

Výstava potrvá do 7. marca 2021, a ak by došlo k uvoľneniu opatrení v súvislosti ochorením COVID-19, bude podľa Kubišovej so zabezpečením ochrany zdravia sprístupnená verejnosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Považská galéria umenia v Žiline #PGU #Pavillon des Cedres #Juraj Poliak