VďakyZdanie československého ľudu? Veľkoplošný obraz na tému propaganda v SNG

Deväť metrov vysoký obraz výtvarníka Marcela Mališa je autorskou replikou strateného propagandistického diela na počesť Stalina.

22.02.2021 10:39
SR SNG projekt Akcia Z BAX Marcel Mališ Foto: ,
Výtvarník Marcel Mališ maľuje na veľkoplošný banner v átriu Slovenskej národnej galérie (SNG) autorskú repliku strateného diela - svoj nový obraz s pozmeneným názvom VďakyZdanie československého ľudu.
debata

Od novembra roku 2020 v átriu Slovenskej národnej galérie (SNG) výtvarník Marcel Mališ maľuje autorskú repliku strateného diela z 50. rokov 20. storočia na počesť Stalina. Svoj nový obraz s pozmeneným názvom VďakyZdanie československého ľudu. Propagandy minulosti sú prepojené s propagandami súčasnosti cez médium veľkoplošného bannera, na ktorý autor obraz maľuje.

Projekt je súčasťou nového experimentálneho žánru – umenovednej výpravy Akcia ZET, ktorá otvára rôzne znepokojujúce témy z našej histórie.

Výtvarník Marcel Mališ maľuje na veľkoplošný... Foto: TASR, Dano Veselský
SR SNG projekt Akcia Z BAX Marcel Mališ Výtvarník Marcel Mališ maľuje na veľkoplošný banner autorskú repliku strateného diela - svoj nový obraz s pozmeneným názvom VďakyZdanie československého ľudu.

Ukončenie projektu, ktorý má názov Akcia Z naplánovali na 27. júna 2021, symbolicky na výročie popravy Milady Horákovej.

Pôvodný obraz začal vznikať v júni 1950, kedy bola popravená Milada Horáková. Trojica výtvarníkov Jan Čumpelík, Jaromír Schoř a Alena Čermáková ako členovia tvorivého kolektívu Č.S.Č. dostali zákazku na propagandistické dielo socialistického realizmu Vďakyvzdanie českého a slovenského ľudu generalissimovi Stalinovi.

Generálna riaditeľka Alexandra Kusá o Akcii ZET.

Ako uviedla generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá, monumentálny obraz o rozmeroch 8,7 × 8 metrov bol v roku 1952 vystavený na propagandistickej výstave Československo-sovietskeho priateľstva v umení na pražskom Žofíne a už vtedy sa stal terčom kritiky. „Potom sa ten obraz stratil a už nikdy nebol vystavený.“

Od novembra roku 2020 v átriu Slovenskej... Foto: TASR, Dano Veselský
SR SNG projekt Akcia Z BAX Marcel Mališ Od novembra roku 2020 v átriu Slovenskej národnej galérie (SNG) výtvarník Marcel Mališ maľuje autorskú repliku strateného diela - svoj nový obraz s pozmeneným názvom VďakyZdanie československého ľudu.

Ako podotkla Alexandra Kusá, Marcel Mališ maľuje toto dielo na veľkoplošný banner ako na reklamnú a propagandistickú plochu súčasnosti. Projekt by mal hľadať odpovede na otázky týkajúce sa súčasnosti, čo je to hoax, propaganda či monumentálne umenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SNG #VďakyZdanie československého ľudu #Marcel Mališ