Výstava o živote v karanténe

"Musím zostať doma... Musím zostať doma..." Veta sa opakuje na celej stránke školského zošita, ktorý je súčasťou vznikajúcej expozície múzea v Marseille. Francúzske Múzeum európskych a stredomorských civilizácií (Mucem) odštartovalo verejnú zbierku predmetov, ktoré budú pripomínať život v karanténe počas pandémie.

23.02.2021 09:30
muzeum MUCEM Foto:
Francúzske Múzeum európskych a stredomorských civilizácií (Mucem) sídli v v Marseille v architektonicky zaujímavej budove. Pri bežnej prevádzke ponúka stále expozície aj aktuálne výstavy, filmové premietania, koncerty a ďalšie sprievodné poduajtia.
debata
Tento kalendár vznikol počas izolácie na jar... Foto: MUCEM
mucem kalendar korona Tento kalendár vznikol počas izolácie na jar 2020. Mapuje rodinné aktivity vykonávané počas dňa. Malé políčka kalendára symbolicky zvýrazňujú plynutie času v obmedzenom priestore.

V ankete múzea odpovedalo viac ako 600 ľudí väčšinou z Francúzska, ale prišli aj reakcie zo Španielska, Južnej Ameriky alebo z Číny. Všetci odpovedali na rovnakú otázku: „Aký predmet je stelesnením vášho každodenného života v karanténe?“

Celkovo prišlo 117 predmetov ako napríklad prototyp prístroja na dezinfekciu rúšok; hra backgammon podomácky vyrobená z dosky na krájanie chleba; denníček z výstrižkov z novín alebo umelecké predmety inšpirované všedným životom. Ďalej s nimi bude pracovať vedúca výskumu v Muceme Aude Fanloová a jej vedecký tím.

„Sme priestor pre zachytenie každodennosti, bežných vecí,“ vysvetľuje Fanloová. „Naše zbierky vznikajú aj prieskumom v teréne, nemáme iba umelecké predmety. Pokračujeme v metóde, ktorá je súčasťou DNA múzeí o spoločnosti,“ dodáva Fanloová.

Kým sa predmety stanú exponátmi v múzeu, bude ich skúmať sociológ Simon Leroulley z univerzity v meste Caen, ktorý napíše „socio-antropologickú analýzu každodenného života v karanténe“. Pocit samoty v karanténe inšpiroval niektorých k vzniku imaginárnych priateľov. Cathy a Christian si vytvorili „muža s cigarou“. Cigaru predstavuje papierová trúbka, ústa záchodová doska, oči dve rolky toaletného papiera.

Medzi exponáty dokumentujúce izoláciu počas... Foto: MUCEM, Gaetan Arrondeau
hra backgammon podomacky vyrobena z dosky na krajanie chleba Medzi exponáty dokumentujúce izoláciu počas pandémie pribudla aj hra backgammon podomácky vyrobená z dosky na krájanie chleba či syra.

Inde pre komunikáciu so susedmi vymysleli systém farebných signalizačných vlajok. Niektorí zase písali stále dookola vety ako pri opisovaní školských trestov, aby sa prinútili zostať doma. Na prekonanie bežných dní niekomu pomohol trhací kalendár.

In ý pohľad na budovu francúzskeho Múzea... Foto: MUCEM
MUMEM pohladc od mora In ý pohľad na budovu francúzskeho Múzea európskych a stredomorských civilizácií (Mucem) - spojenie modernej aj historickej časti.
Múzeum spustilo anketu spojenú so zbierkou na sociálnych sieťach, ale aj v teréne, medzi ľuďmi zo slabších sociálnych vrstiev, prichádzajúcimi do potravinovej banky na severnom okraji Marseille. S ich pomocou chce Simon Leroulley dokázať, ako veľmi sa líši život v karanténe práve v takých štvrtiach.
debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #múzeum