Vďakyvzdanie, či skôr VďakyZdanie? Neviditeľný Stalin ožíva v SNG

Monumentálna maľba je známa tisícky rokov, máloktorému umelcovi sa v súčasnosti podarí vyskúšať si tento žáner. Výtvarníkovi Marcelovi Mališovi sa to však pošťastilo. Posledné tri mesiace stojí na vysokozdvižnej plošine a maľuje v Esterházyho paláci veľkorozmerné dielo VďakyZdanie československého ľudu. Majestátne plátno je deväť metrov vysoké a osem metrov široké a vzniká na objednávku Slovenskej národnej galérie (SNG). Je autorskou replikou strateného propagandistického diela na počesť Stalina z roku 1952.

24.02.2021 10:00
Marcel Meliš SNG VďakyZdanie Foto: ,
Marcel Mališ a jeho autorská replika VďakyZdanie vzniká v priestoroch Esterházyho paláca SNG.
debata
Pôvodný stratený obraz Vďakyvzdanie českého a... Foto: Reprint z časopisu Výtvarné umění 1953
Vdakyvzdanie Pôvodný stratený obraz Vďakyvzdanie českého a slovenského ľudu generalissimovi Stalinovi. Autormi sú Jan Čumperlík, Jaromír Schoř a Alena Čermáková.

Pôvodný obraz začal vznikať v júni 1950, keď bola popravená Milada Horáková. Trojica výtvarníkov Jan Čumpelík, Jaromír Schoř a Alena Čermáková dostala zadanie na monumentálne dielo, Vďakyvzdanie českého a slovenského ľudu generalissimovi Stalinovi. Obraz s rozmermi 8,7 × 8 metrov vznikal dva roky a v roku 1952 bol inštalovaný na výstave Československo-sovietskeho priateľstva v umení na pražskom Žofíne. Už vtedy sa však stal terčom kritiky. „Potom sa ten obraz stratil a už nikdy nebol vystavený,“ opisuje príbeh obrazu generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá. Spojením s pôvodným propagandistickým dielom je fakt, že Marcel Mališ maľuje autorskú repliku na veľkoplošný banner, reklamnú a propagandistickú plochu súčasnosti.

Samotné zobrazovanie „zlých duchov minulosti“ pre Marcela Mališa nie je veľmi kontroverzné. „Na svete sú oveľa kontroverznejšie témy. Ale jedným zo zámerov projektu bolo vyvolať diskusiu o propagande v súčasnosti a pridružených témach ako deep fake, hoax, manipulácia. A to sa bez podpichnutia diváka určitým smerom veľmi nedá,“ povedal pre Pravdu Marcel Mališ.

Generalissimus sa vyparil

Na prípravu diela veľa času nemal, ale stihol si spraviť zopár štúdií podľa pôvodných dokumentácií obrazu a niekoľko rýchlych skíc. „Vychádzal som zo zachovaných dokumentačných fotografií z 50 rokov, ktoré sa podarilo SNG získať,“ povedal umelec. Obraz bude hotový až v júni a ako hovorí autor, ťažko presne odhadnúť, aká bude jeho výsledná podoba. „Chcel by som dosiahnuť čo najvernejšiu repliku, s prihliadnutím na zníženú kvalitu dokumentačných fotografií, ktoré máme k dispozícii. Jediné kvalitné fotografie pôvodného diela sú čiernobiele, takže aj obraz maľujem monochromaticky a až po dokončení sa spoločne s kurátormi rozhodneme, či ho budem lazúrovať do podobnej farebnosti ako originál,“ uviedol Marcel Mališ.

Replika sa však od originálu bude podstatne líšiť – bude tam chýbať práve generalissimus Stalin. Po konzultáciách s Alexandrou Kusou sa autor dohodol, že postavu Stalina vynechajú. Nahradí ho divák, ktorý sa príde na obraz pozrieť. „Pomocou digitálnej technológie ho premietneme na plochu pôvodne vyhradenú Stalinovi. Tým som chcel poukázať na viacero tém, jednak na vulnerabilitu demokratických systémov, v nadväznosti na výsledok parlamentných volieb. Na pozíciu lídra sa vďaka frustrácii voličov a presne cielenej politickej agitácii dokážu prepracovať aj obyčajní, nie vždy najvhodnejší kandidáti. Zároveň digitálna intervencia odkazuje k rastúcemu trendu "kontroly más“ pomocou artificial recognition technológií alebo CCTV. Našťastie zatiaľ prevažujúcich hlavne v totalitných krajinách,“ povedal Marcel Mališ.

Obraz, ktorý pohltí

Pracovať na veľkoplošnom obraze sa dnes len tak bežne umelcom nepodarí. „Je to nádherná skúsenosť, ktorú by som doprial každému maliarovi, výtvarníkovi. Ten formát vás už len svojou veľkosťou pohltí. Som veľmi vďačný Alexandre a celej galérii za túto skúsenosť,“ povedal Marcel Mališ.

Dielo VďakyZdanie zapadá do série jeho diel s názvom Metanoia, ktorým sa venuje od roku 2010 a priebežne sa k nim vracia. „Tematizovali propagandistický jazyk v maľbe, využívajúc výtvarné prístupy z polovice minulého storočia, socialistický realizmus, americkú povojnovú propagandu,“ doplnil umelec.

Samotnú tvorbu veľkoformátového VďakyZdania mali mať možnosť návštevníci sledovať naživo. Pre pandémiu však zostala galéria prázdna. Spoza pleca pozerá umelcovi iba časozberná kamera, ktorá zachytáva zrod monumentálneho diela. Prvý zostrih je zverejnený na Yutube kanáli SNG. Obraz VďakyZdanie je súčasťou umenovednej výpravy Akcia ZET, ktorá otvára rôzne znepokojujúce témy z našej histórie, venuje sa aj vzťahu umenia a propagandy, budovaniu kultu osobnosti, monumentálnej tvorbe, autorským právam, umeniu na zákazku a podobne. Súčasťou projektu sú aj sprievodné podujatia, ktoré prebiehajú vo virtuálnej podobe. Ukončenie Akcie ZET je plánované na 27. júna 2021, na výročie popravy Milady Horákovej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SNG