Získajú maľby z gotických kostolov na Gemeri značku Európske dedičstvo?

Dvanásť kostolov na Gemeri a Malohonte ukrýva stredoveké nástenné maľby, ktoré by tento slovenský región mohli zviditeľniť aj za hranicami Slovenska - ak získajú značku European Heritage Label (Európske dedičstvo).

04.03.2021 09:00
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Foto:
Kostol v Štítniku so svojou freskovou výzdobou (zaberá 180 až 200 m2) je najhodnotnejšou pamiatkou svojho druhu v Gemeri.
debata

Tá sa po prísnom hodnotení udeľuje lokalitám alebo objektom, ktoré zohrali významnú úlohu pri budovaní a vývoji Európy a ktoré odzrkadľujú európske hodnoty.

Farby od baníkov

Gemer, ktorý leží na hraniciach dvoch samosprávnych krajov, by v tejto snahe mohol byť úspešný. V čase najväčšieho rozmachu bol bohatým baníckym a hutníckym regiónom, ktorý intenzívne obchodoval so zvyškom Európy. Dôsledkom bol „import a export“ nielen materiálu, poznatkov a skúseností, ale aj kultúry a umenia. V gemerských kostoloch sa zachovala fresková výzdoba talianskej školy, ktorá je rozsahom aj kvalitou jedinečná v európskom aj v celosvetovom meradle. Na Gemeri a Malohonte bola použitá aj technika pravej fresky, keď sa na vlhkú omietku nanášajú farby. Zaujímavosťou je, že farby, používané pri tvorbe týchto stredovekých malieb, sú vedľajším produktom baníckej a hutníckej činnosti.

Stredoveký kostolík so vzácnymi freskami zo 14.... Foto: Banskobystrický kraj Turizmus
kyjatice kostol Stredoveký kostolík so vzácnymi freskami zo 14. a 15. storočia možno navštíviť mimo bohoslužieb.

Práve preto niekoľko nadšených iniciátorov vrátane združenia Gotická cesta, Krajského pamiatkového úradu Banská Bystrica, Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus či OOCR Gemer a ďalších podalo projekt, ktorého cieľom je získanie značky Európske dedičstvo. Podaním prihlášky bolo zavŕšené ročné úsilie všetkých partnerov. O značku sa v rámci spoločnej nominácie uchádza 12 kostolov: kostol v Rimavskom Brezove, Rimavskej Bani, Kraskove, Kyjaticiach, Chyžnom, Rákoši, Šiveticiach, Kameňanoch, Štítniku, Ochtinej, Koceľovciach a Plešivci. Vo všetkých z nich možno nájsť najvzácnejšie fresky talianskej školy, niektoré sú staré viac ako 700 rokov.

Fresky v kostolíku v Koceľovciach predstavujú... Foto: Banskobystrický kraj Turizmus
koceľovce kostol Fresky v kostolíku v Koceľovciach predstavujú jeden z vrcholov gemerského nástenného maliarstva.

Žiadne infotabule ani masy turistov

Manažérka projektu Lívia Gažová pripomenula, že projekt kladie dôraz na digitálnu prezentáciu. "S krehkou podstatou dedičstva narába citlivo, nevnáša do prostredia tradičné infotabule a nevytvára podmienky pre masový turizmus. Projekt zapája miestnych, zlepšuje sprievodcovské služby a viacjazyčnosť. Už teraz vieme, že budeme na tomto unikátnom a zároveň atraktívnom turistickom produkte spolupracovať s univerzitami, múzeami či osvetovými strediskami. Cenným partnerom je aj Slovenská národná galéria či organizácie tretieho sektora pôsobiace v kreatívnom priemysle. Súčasťou projektu sú aj spoločné aktivity so zahraničnými inštitúciami z Maďarska, Česka, Poľska či Rakúska,“ doplnila Lívia Gažová.

Nominačný proces na Slovensku koordinuje Pamiatkový úrad Slovenskej republiky. Ten odporučil projekt na predloženie do druhého kola hodnotenia, ktoré prebieha na pôde Európskej komisie, zastrešujúcej túto prestížnu značku. Výsledok rozhodnutia prísneho hodnoteného panela bude známy koncom roka 2021.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kostol #Gemer #Malohont