Do Louvru sa po štyridsiatich rokoch od krádeže vrátili dva cenné artefakty

Francúzska polícia objavila prilbu a časť brnenia zo 16. storočia, ktoré zlodeji ukradli z parížskeho múzea Louvre pred takmer 40 rokmi. Na vzácne predmety kriminalistov upozornil odborník, ktorý posudzoval hodnotu pozostalosti v Bordeaux. Umelecké diela už boli prevezené do Louvru.

04.03.2021 17:00
Louvre Foto:
Do parížskeho múzea Louvre sa vrátilo vzácne brnenie.
debata

Predmety venovala múzeu v roku 1922 rodina Rothschildovcov. V Louvru boli vystavené až do 31. mája 1983, kedy za doteraz neobjasnených okolností zmizli. Oba predmety sú zdobené zlatom a striebrom technikou taušírovánia, pri ktorej sa za studena kov vykladá kovom inej farby.

„Sú to zbrane vyjadrujúce prestíž, vo vynikajúcom remeselnom prevedení, svojho času hodnotné ako dnes luxusné autá. V 16. storočí sa na Západe zbrane stali veľmi luxusnými predmetmi. Zdobené brnenie bolo ukážkou prepychu a nepoužívalo sa,“ uviedol Philippe Malgouyres, správca umeleckých predmetov v Louvri.

V polovici januára odborník na vojenské starožitnosti posudzoval cenu pozostalosti rodiny v Bordeaux a svoje podozrenia týkajúce sa pôvodu artefaktov oznámil polícii. Po overení v databáze nezvestných umeleckých predmetov Treima, ktorá v súčasnosti obsahuje 100.000 kradnutých predmetov, sa ukázalo, že ide o majetok múzea Louvre.

Len za rok 2020 bolo vo Francúzsku odcudzené 900 umeleckých predmetov, uviedol komisár Frédéric Malon, ktorý sa podieľa na vyšetrovaní. K poslednej krádeži v Louvri došlo v roku 1998, obraz od Jeana-Baptistu Camille Corot sa dodnes nenašiel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Louvre