Slovenka a Sýrčanka znejú spolu v novej piesni

Speváčka a skladateľka Zuzana Mikulcová sa spojila so skladateľkou, gitaristkou a speváčkou Larou Abou Hamdan, aby poslucháčom ponúkli unikátnu trojjazyčnú skladbu Whisper. Nahrávka je spojená s videom a tvorí súčasť medzinárodného audiovizuálneho projektu Fúzie. Talentovaná hudobníčka zo Sýrie už tretí rok žije na Slovensku a študuje kompozíciu na Akadémii umení v Banskej Bystrici.

05.03.2021 11:33
debata

Prvé dve hudobné spolupráce Zuzany Mikulcovej smerovali do Česka, kde s Danom Bártom nahrali pieseň Kráľovstvo a s Barborou Mochowou v skladbe Zítra ráno.

Pozrite a vypočujte si trojjazyčný Whisper

“Táto tretia fúzia je pre mňa veľmi špeciálna. Prepojila tri dosť odlišné jazyky a kultúry. Lara je krásnym príkladom toho, že veci môžu fungovať, keď máte dosť guráže a samozrejme aj patričného talentu. Lara pochádza zo Sýrie, ale študuje hudbu na Slovensku. Za tri roky sa s nami stihla trochu zžiť a zvládla veľmi slušne slovenčinu, v ktorej dokonca skúša aj tvoriť," hovorí Zuzana Mikulcová.

Zuzana a Lara sa spoznali počas prvej vlny pandémie, keď Lara poslala videonahrávky do mini lockdownovej série hudobných spojení #nahrajmi, ktorú Zuzana zorganizovala na Facebooku a Instagrame.

“Lara ma už vtedy veľmi zaujala a myslím, že sa vydarila aj naša verzia jej piesne Help. Preskočila medzi nami “hudobná iskra” a preto som ju oslovila aj na spoluprácu na projekte Fúzie,” povedala o vzniku spolupráce Zuzana.

Dvojica skladateliek a speváčok si spoluprácu vyskúšala najprv pri skladbe Help

"Spojenie môjho materinského jazyka s inými jazykmi a vzájomná výmena kultúrnych a hudobných vplyvov má pre mňa veľký význam. Všetko do seba dokonale zapadalo a tak som mala pocit, akoby sme už spolupracovali roky. Hudba nás spojila,“ povedala o spolupráci Lara.

"Nie je to tak dávno, keď sme sa u nás výraznejšie stretávali s xenofóbiou a rasizmom. Aj keď táto téma teraz kvôli pandémii zapadla, už vieme, že v budúcnosti sa určite s migráciou budeme stretávať častejšie a to nielen kvôli spoločenskej, ekonomickej, ale aj ekologickej situácii,” dodala Zuzana Mikulcová.

Fuzie s Larou Abou Hamdan

Fúzie chcú hudbou búrať pomyselné hranice a spoluprácou umelcov vytvoriť fúziu rôznych kultúr a jazykov.

Fotogaléria
Sýrska skladateľka a speváčka Lara Abou Hamdan...
Speváčka a skladateľka Zuzana Mikulcová...
+2Zuzana Mikulcová sa spojila so skladateľkou,...

Celý projekt Fúzie reaguje na sitáciu národnostných menšín a narastajúceho extrémizmu a rasizmu, hudbou chce búrať pomyselné hranice a spoluprácou umelcov vytvoriť fúziu rôznych kultúr a jazykov.

Album Fúzie – keď hudba spája získal v tejto pre hudbu a kultúru neľahkej dobe podporu fanúšikov a uspel v crowdfunding kampani na hithit.sk. Tento rok ho v netradičnej podobe na USB vydá české vydavateľstvo Tranzistor.

Výsledná podoba všetkých skladieb projektu Fúzie vzniká vždy spolu s videoklipom. Nahrávanie skladby Whisper v Banskej Štiavnici s hudobníkmi Davidom Jurajom Rašim, Michalom Šelepom, Gáborom Tokárom a producentom Andrejom Hruškom nakrútil Dominik Janovský.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudobná novinka #Fúzie