Banksy potvrdil, že utekajúci väzeň je jeho dielo

Britský streetartový umelec Banksy potvrdil, že obraz utekajúceho väzňa, ktorý sa objavil na stene väzenia v anglickom meste Reading, je jeho dielom.

06.03.2021 12:05
debata
zväčšiť Záber na zatiaľ posledné potvrdené dielo od... Foto: SITA/AP, Steve Parsons
Britain Banksy Záber na zatiaľ posledné potvrdené dielo od Banksyho - útek väzňa na plachtách s písacím strojom. Maľba sa objavila v Readingu na stene bývalej väznice.

Banksy, ktorému sa stále darí tajiť svoju totožnosť, zverejnil video Create Escape, ktoré zachytáva vytvorenie diela na väzenskej stene pod rúškou noci. Video sa spočiatku tvári ako jedna z epizód kultovej relácie už zosnulého amerického maliara Boba Rossa.

Dielo zachytáva väzňa, pripomínajúceho najznámejšieho tunajšieho chovanca, dramatika, básnika a spisovateľa Oscara Wildea, ako zlieza po lane spleteného z prestieradiel upevnených o písací stroj. Dielo je súčasťou kampane, ktorá vyzývala, aby bývalá väznica slúžila umeniu a umelcom, miesto toho, aby bola predaná a prestavaná na bytový dom.

Ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že si je vedomé, že „Banksy prevzal zodpovednosť za graffiti“, a dodalo, že „zvažuje ďalšie kroky“. Ďalšie vyjadrenie poskytne „v pravý čas“.

Mestská rada v Readingu sa potešila, že sa Banksy zapojil do kampane na záchranu väznice a jej premenu na „maják umenia a kultúry“. Rada tiež nalieha na ministerstvo spravodlivosti ako vlastníka zariadenia, aby podniklo kroky na uchovanie Banksyho obrazu. Svoju vďačnosť „nepolapiteľnému umelcovi a jeho tímu“ vyjadrila tiež sama kampaň usilujúca o premenu väznice.

Oscar Wilde si v Readingu v rokoch 1895 až 1897 odpykával trest za homosexualitu a tunajšie väzenie vo svojej balade zvečnil ako symbol krutosti viktoriánskeho justičného systému.

Reading sa nachádza približne 70 kilometrov západne od Londýna. Väznica neslúži svojmu účelu od roku 2013 a vláda sa ju snaží predať. Ministerstvo má tento mesiac rozhodnúť o ďalšom osude zariadenia. Kampaň za premenu väznice na kultúrne centrum podporili podľa BBC aj známi herci, napríklad Kenneth Branagh, Natalie Dormerová či Judi Dench.

Banksy, ktorého graffiti sa prvýkrát objavilo na múroch anglického mesta Bristol, patrí medzi najvýraznejších súčasných umelcov. Zakladá si na anonymite, jeho diela, ktoré často kritizujú súčasnú spoločnosť, sa ale v aukciách pravidelne predávajú za státisíce eur. Svoje výtvory okrem Británie zanechal napríklad aj na stenách v USA, vo Francúzsku alebo v palestínskom Pásme Gazy.

Okrem graffiti Banksy maľuje aj obrazy. V októbri 2019 sa obraz s názvom Devolved parliament (Prenesený parlament), na ktorom sú zachytené šimpanzy v zasadacej sále Dolnej snemovne britského parlamentu, predal za 9,9 milióna libier. Je to zatiaľ najvyššia suma zaplatená za dielo tohto umelca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Oscar Wilde #streetart #Banksy