Krásnu Hôrku čaká tender

Slovenské národné múzeum (SNM) začalo 9. marca proces prípravy podkladov na vyhlásenie verejného obstarávania na obnovu hradu Krásna Hôrka. Sfinalizovaná je projektová dokumentácia pre získanie stavebného povolenia na obnovu stredného a dolného hradu a projektová dokumentácia podhradia je v stave pripomienkovania zo strany dotknutých orgánov, momentálne hotová na 95%. Verejné obstarávanie by chcelo SNM vyhlásiť na jeseň tohto roka.

10.03.2021 10:00
Krasna Horka, hrad, rekonstrukcia, zeriav Foto:
debata

„Termín 10. október 2023 na otvorenie dolného a stredného hradu, vrátane podhradia zostáva pre nás záväzný. A to aj napriek tomu, že ho stále ohrozujú zložitá komunikácia, nekonanie a porušovanie termínov zo strany obce Krásnohorské Podhradie, ktorá je partnerom obnovy hradu. Veríme však, že aj s podporou nášho zriaďovateľa, ministerstva kultúry Slovenskej republiky, nájdeme spoločnú cestu na dokončenie projektu obnovy,“ povedal Branislav Panis, generálny riaditeľ Slovenského národného múzea.

SNM bude pri obnove hradu, ktorý zničil 10. marca 2010 požiar, postupovať podľa schválenej etapizácie jeho obnovy. Prvá etapa zahŕňa modernizáciu technickej infraštruktúry a obnovu podhradia, vrátane zázemia pre návštevníkov ako parkoviská, občianska vybavenosť či infocentrum.

Druhá etapa sa týka obnovy dolného a stredného hradu, v tretej etape má byť zrekonštruovaný horný hrad. „Najbližších dvanásť mesiacov nás na Krásnej Hôrke čakajú práce súvisiace s odstránením stavieb a objektov v podhradí, odvodnenie piateho nádvoria, sanácia vlhkých konštrukcií kaplnky, odstraňovanie cementového škárovania a omietok z hradieb a tiež čistenie horného hradu, nádvorí a parkánu, kde sú naplánované práce pomocou žeriavu, ktorý bude následne demontovaný.

Na projekte obnovy hradu participujú aj projektanti SNM Bratislava, ktorí v súčasnosti pracujú napríklad na kompletizácii projektovej dokumentácie podhradia, na zonálnej štúdii podhradia pre KPÚ Košice, na informačnom systéme podhradia s komplexným riešením pre celú obec Krásnohorské Podhradie a v neposlednom rade na dokumentácii pre realizáciu stavby, ktorá bude podkladom pre realizáciu verejného obstarávania na zhotoviteľa stavby a stavebný dozor,“ vysvetlila Tímea Mátéová, riaditeľka SNM – Múzea Betliar, pod ktorý hrad Krásna Hôrka spadá.

Ešte v roku 2019 bola vládou schválená alokácia na celkovú obnovu hradu v sume 35 miliónov eur. „Z tejto sumy bolo zatiaľ vyčlenených 5,3 milióna eur,“ dodal Branislav Panis. Doteraz bolo do obnovy hradu investovaných 6 115 925,12 € z poistného plnenia a 155 323 € z verejnej zbierky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Krásna Hôrka