V Petržalke bude architektonická súťaž pre Námestie Republiky

Dlhé roky zanedbaný priestor Námestia Republiky, ktoré má potenciál stať sa centrálnym verejným priestorom bratislavskej Petržalky, čaká revitalizácia. Budúcu podobu námestia má zadefinovať pripravovaná architektonická súťaž, jej spustenie je predbežne plánované na jún. Z jej výsledkov má vzísť ideová štúdia, na základe ktorej sa bude priestor námestia na etapy obnovovať.

11.03.2021 12:00
Reality, panelák, dom, Petržalka Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

„Námestie Republiky má potenciál stať sa centrálnym verejným priestorom mestskej časti, ktorý bude slúžiť na oddych a zábavu. Konkrétnejšia predstava však absentuje. Práve preto sme rozvírili interaktívnu diskusiu k budúcej podobe námestia s verejnosťou, aby sme sa priblížili ku konkrétnejšej definícii,“ uviedla pre TASR hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

Mestská časť v spolupráci s občianskym združením (OZ) Punkt ukončili nedávno participatívny proces, ktorým zisťovali nápady a potreby obyvateľov týkajúce sa námestia. Závery verejného prieskumu zostavené z dotazníkových odpovedí zapojených respondentov sú spracované v interaktívnej štúdii. Svojimi nápadmi prispeli počas niekoľkých workshopov aj odborníci na urbanizmus a životné prostredie.

Z prieskumu napríklad vyplynulo, že obyvateľom na námestí záleží, mnohí si ho ale stotožňujú s nudnou prázdnou plochou, pričom jediným prvkom infraštruktúry je skatepark. Slabej identite celého priestoru nepomáha ani fakt, že jeho názov sa niekoľkokrát menil a nie je zaužívaný.

Obyvateľom chýbajú aj stromy, voda či vodozádržné opatrenia, keďže v lete sa z priestoru stáva neznesiteľná horúca plocha s nízkou trávou. Mnohí sa obávajú výstavby na námestí, ale aj malej politickej podpory revitalizácie. V rámci vízie sa pozornosť sústreďuje na tri hlavné princípy obnovy námestia, a to na lokálnosť a prepojenosť, aj vytvorenie živého a zeleného námestia zároveň v kontexte plánovanej električkovej trate a novej výstavby v okolí.

Architektonická súťaž je predbežne naplánovaná na jún, situáciu však komplikuje pandemická situácia nového koronavírusu. Mestská časť ubezpečuje, že pracuje na čo najskoršom spustení súťaže. Jej výsledky chce zhrnúť do konca roka.
debata chyba
Viac na túto tému: #architekrúra