Stredoslovenské múzeum spustilo projekt o ľudových zvykoch a tradíciách

Stredoslovenské múzeum (SSM) v Banskej Bystrici v týchto dňoch odštartovalo pilotný projekt na banskobystrickej Základnej škole (ZŠ) na Pieninskej ulici, ktorý žiakom približuje jeho úspešnú výstavu Od kolísky po hrob.

14.03.2021 13:00
debata

Žiaci sa prostredníctvom vybraných bannerov, inštalovaných v priestoroch školy z autorských výstav SSM, môžu oboznámiť s ľudovými tradíciami, ktoré približujú rodinné obyčaje sprevádzajúce našich predkov cestou životom – od narodenia až po smrť. Informovala o tom Kristína Hatarová, manažérka múzea.

„Pridanou hodnotou projektu SSM je, že žiaci si výstavu prechádzajú so skúsenou etnologičkou a lektorkou. Absolvujú s nimi niekoľko aktivít, vďaka ktorým si osvoja tradície a zvyky spojené s kolobehom nášho života. Za záverečnú skúšku vedomostí môžu získať odmenu,“ vysvetlili autori projektu Matúš Molitoris, zástupca riaditeľa SSM, a Ivana Žačoková, manažérka pre vzdelávanie.

Žiaci aj učitelia majú príležitosť vytvoriť si vlastné projekty a aktivity súvisiace s touto tematikou. Na záver odprezentujú práce, ktoré dokončili počas trvania výstavy, či už formou projektov, nacvičeným divadelným vystúpením, viažucim sa k vybranej téme, tancom alebo spevom.

„Oceňujeme možnosť naučiť sa niečo o našej minulosti a ľudových tradíciách interaktívnejšou formou. V procese vzdelávania je čoraz komplikovanejšie deti zaujať a toto je skvelá možnosť, ako upútať ich pozornosť a priniesť im zaujímavé informácie iným spôsobom, než na aký boli doteraz zvyknuté. Zároveň majú naši žiaci skvelú príležitosť odprezentovať nielen získané vedomosti, ale i kreatívny prístup k danej téme,“ dodala riaditeľka ZŠ Janka Prisažná.

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #ľudové zvyky #tradície #Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici