Zomrel reštaurátor Michelangelových fresiek v Sixtínskej kaplnke

Gianluigi Colalucci oživil "oslnivú nádheru" Michelangelových fresiek.

30.03.2021 07:51
debata

Vo veku 92 rokov zomrel v nedeľu hlavný reštaurátor Sixtínskej kaplnky Gianluigi Colalucci, ktorý v nej oživil „oslnivú nádheru“ Michelangelových fresiek. Na svojom účte na sieti Instagram to v pondelok oznámili Vatikánske múzeá.

Colalucci pracoval v Sixtínskej kaplnke v rokoch 1980–94, keď v nej odstraňoval stáročné stopy prachu a dymu zo sviečok, ktoré utlmili živé farby jej výmaľby – majstrovského diela talianskej renesancie.

„Vďaka jeho odvahe a talentu sa dnes farby Michelangelových fresiek na strope (Sixtínskej kaplnky) a Posledného súdu objavujú v celej svojej oslnivej nádhere,“ uvádza sa v správe Vatikánskych múzeí.

Ich riaditeľka Barbara Jattaová pre spravodajský portál Vatican News uviedla, že deň Colalucciho smrti je „smutným dňom pre Vatikánske múzeá a svet reštaurátorstva“.

Uviedla, že Colalucciho sprevádzala na súkromnej prehliadke múzeí „len pred pár dňami“, aby sa oboznámil s prebiehajúcimi reštaurátorskými prácami.

Dodala, že Colalucci bol donedávna pravidelne prizývaný, aby poskytoval svoje odborné rady, napríklad na nedávno obnovenú Konštantínovu sieň.

Vatikánske múzeá, ktorých súčasťou je Sixtínska kaplnka, ako aj neoceniteľná zbierka starorímskeho umenia, sú v súčasnosti zatvorené z dôvodu obmedzení súvisiacich s pandémiou vyvolanou koronavírusom SARS-CoV-2.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sixtínska kaplnka