Ako sa žilo za socializmu? Priblíži to výstava v novom múzeu

Život za socializmu priblíži expozícia v novom múzeu pod názvom Vtedy, ktoré dokončujú v Galérii Jabloň v Prievidzi. Múzeum ponúkne zbierku starých telefónov, repliku bytu či obchodu spred niekoľkých desaťročí. Jeho prvú časť si budú môcť návštevníci pozrieť ešte v tomto roku.

31.03.2021 10:00
debata (174)

„Priestory prvej etapy múzea Vtedy máme zrekonštruované a technicky pripravené na to, aby sme postupne túto plochu zariaďovali. Dávame sem prvé exponáty a predpokladáme, že najbližších pár týždňov potrvá príprava na to, aby sme múzeum mohli otvoriť, pokiaľ to pandemická situácia dovolí,“ načrtol iniciátor myšlienky Michal Dobiaš.

Prvá etapa múzea sa podľa neho bude rozprestierať na ploche približne 230 štvorcových metrov a bude návštevníkom pripomínať obdobie socializmu.

„Myslím si, že návštevníkov zaujme veľmi zaujímavá a historicky vzácna zbierka telefónov a telekomunikačnej techniky. Nachádzajú sa tu telefónne prístroje, ktoré siahajú do 50. a 60. rokov 20. storočia, je tu historická telefónna búdka z roku 1977 a verejný telefónny automat ešte na 50-halierové mince, ktorý je z 50., 60. rokov minulého storočia,“ ozrejmil.

So získavaním exponátov sa viaže podľa Dobiaša viacero príbehov od naháňania policajtov po rozbíjanie okna, v rámci druhej etapy múzea pribudol v blízkosti modelového bytu aj starý výťah.

„Celkovo bude múzeum pozostávať z troch etáp, v druhej chceme sprístupniť expozíciu bytu z obdobia 70. alebo 80. rokov minulého storočia, v tretej etape to bude múzeum starej Prievidze, bude na ploche ďalších približne 300 štvorcových metrov,“ priblížil ďalej Dobiaš.

Druhú etapu múzea by chceli návštevníkom sprístupniť na jeseň tohto roka, prípadne na budúci rok, tretiu etapu približne o dva roky.

Múzeum privíta exponáty aj od obyvateľov, nemusia byť funkčné, ale mali by byť v nepoškodenom sta­ve.

174 debata chyba
Viac na túto tému: #galéria #telefóny #výstava #socializmus #Prievidza #Galéria Jabloň #Múzeum Vtedy