Pražské Múzeum Kampa stále dáva dohromady diela poškodené dymom z požiaru

Múzeum Kampa stále čistí umelecké diela zasiahnuté vlaňajším požiarom v areáli Sovových mlynov v Prahe. Zatiaľ reštaurátori opravili asi dve tretiny poškodených diel, do júna by mala byť hotová väčšina.

02.04.2021 06:00
ČR Praha Múzeum Kampa požiar Foto: ,
Snímka z 15. júla 2020. Dym stúpa z technickej miestnosti Múzea Kampa v Prahe, kde horeli elektrické rozvody v technickej miestnosti. Plamene sa do výstavných priestorov nerozšírili, ale diela poškodili splodiny.
debata

Novú strojovňu, ktorá bola požiarom zasiahnutá, by malo mesto inštalovať tiež do konca júna. Rok od požiaru bude múzeum a zbierky uvedené do pôvodného stavu, informoval Jiří Pospíšil, predseda správnej rady Nadácie Jana a Medy Mládkových, ktoré múzeum prevádzkuje.

Požiar vypukol vlani v polovici júla v technickej miestnosti múzea. Okrem škody vo výške 10 miliónov českých korún na objekte (cca 383-tisíc eur) vyčíslilo múzeum škodu na umeleckých dielach zasiahnutých dymom zhruba na dva až tri milióny českých korún (asi 76-tisíc až 114-tisíc eur).

Obrazy ani sochy požiar nezničil, poškodil ich ale toxický dym, ktorý vznikol horením vzduchotechniky a je ich potrebné očistiť a reštaurovať.

Poškodený areál Sovových mlynov rekonštruuje podľa Pospíšila Praha ako jeho vlastník.

Nová strojovňa má obsahovať hlavne novú klimatizačnú jednotku. „Už to malo byť na jar, mesto Praha to oddialilo s odôvodnením, že obdobie covidu skomplikovalo celú situáciu. My to rešpektujeme, nerozporujeme to, ale stále ešte nie je múzeum zrekonštruované. Je opravené vnútri, je nainštalovaná nová výstava Vladimíra Janouška, ktorá je zatvorená,“ uviedol Pospíšil.

Provizórna klimatizácia je podľa neho čiastočne schopná vytvoriť potrebné stabilné ovzdušie, ale nevyhovuje esteticky a má náročnú obsluhu.

Novú klimatizáciu podľa Pospíšila platí mesto zo svojej poistky, nadácia zase zo svojej financuje reštaurovanie diel.

„V túto chvíľu sú dve tretiny zasiahnutých diel očistené, zreštaurované. Boli by sme radi, keby do júna väčšina zasiahnutej časti zbierky bola očistená,“ uviedol.

Doplnil, že múzeum vlani skončilo v strate 15 miliónov českých korún (takmer 574-tisíc eur), čo bolo ale najmä pre pandémiu. „Ministerstvo kultúry nám poskytlo náhradu vo výške šiestich miliónov korún. Múzeu Kampa to umožní prežiť, ale mnoho projektov, vrátane veľkých výstav, vydávanie kníh či akvizícií sme museli odložiť,“ povedal.

Poškodenie inštitúcie je podľa neho kvôli opatreniam proti šíreniu koronavírusu výrazné.

„Pripadá mi, že budeme začínať od nuly. Múzeum živí reštaurácia, kaviareň, hotel, živíme ho zo služieb, ktoré sú všetky covidovou krízou zasiahnuté,“ doplnil. Ďalším zdrojom pre múzeum je potom vstupné na výstavy.

Objekt budúceho múzea získala Praha od štátu v roku 1997 a zberateľka Meda Mládková si Sovove mlyny prenajala od mesta na 99 rokov. Zbierka obsahuje viac ako 220 obrazov a kresieb Františka Kupku, 16 sôch Otta Gutfreunda a viac ako 1000 diel českých a slovenských výtvarníkov z rokov 1965 až 1985. Svoju zbierku pred smrťou v roku 2002 venoval nadácii Mládkových významný český básnik, výtvarník a zberateľ umenia Jiří Kolář.

debata chyba
Viac na túto tému: #Múzeum Kampa