Režisér Forman bude mať bustu v rodnom dome

Rodný dom režiséra Miloša Formana v meste Čáslav v Kutnohorsku ozdobí filmárov portrét. Radnica vyhlásila výtvarnú súťaž na jeho stvárnrnie, prvé miesto získal návrh Jana Padyšáka. Odhalenie busty je plánované na 13. apríla, kedy uplynú tri roky od Formanovho úmrtia.

03.04.2021 14:00
Režisér Miloš Forman na vyhlásení cien Chaplin... Foto: ,
Režisér Miloš Forman na snímke z roku 2012.
debata

Pôvodně sa uvažovalo o odložení akcie kvôli pandémii, nakoniec sa však uskutoční. „Termín odhalenia busty Miloša Formana sa nemení, v platnosti zostáva 13. apríl,“ uviedol Filip Velímský z čáslavskej radnice. Podľa Lady Bartošovej zo spolku Formanova Čáslav bude program kvôli koronavírusu on-line. Súčásťou akcie by malo byť stretnutie členov filmárovej rodiny priamo v dome. „Odtiaľ sa to bude verejne streamovať,“ povedala Bartošová.

Do súťaže sa prihlásilo 19 výtvarníkov, porote sa najviac pozdával Padyšákov návrh. „Myslím, že to je veľmi vydarené dielo. Je to človek, ktorý je nesmierne schopný,“ povedal starosta Vlastislav Málek (Čáslav pre všetkých).

Umiestnenie sochárskeho portrétu na fasádu filmárovho rodného domu je súčasťou projektu Formanova Čáslav, ktorým sa mesto rozhodlo uctiť pamiatku slávneho rodáka a zapojiť sa do prezentácie jeho diela a odkazu. Čáslav v minulosti vzdala hold režisérovi i premenovaním ulice, v ktorej jeho rodný dom stojí, na Formanovu. Urobila tak na počesť jeho rodičov Anny a Rudolfa, ktorí počas druhej svetovej vojny zahynuli v koncentračných táboroch. Na slávnosti, ktorá sa konala v roku 2008 pri tejto príležitosti, sa režisér osobne zúčastnil.

Držiteľ dvoch Oscarov a troch Zlatých glóbusov Miloš Forman zomrel v roku 2018, mal 86 rokov. V 60. rokoch minulého storočia sa stal predstaviteľom novej vlny českého filmu. Režíroval okrem iného snímky Konkurs, Černý Petr a Lásky jedné plavovlásky. Od konca 60. rokov žil v USA. Svetový úspech mu priniesli najmä filmy Prelet nad kukučím hniezdom či Amadeus.

debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Forman