Vo veku 97 rokov zomrela austrálska fotografka June Newtonová

Vo veku 97 rokov zomrela v Monaku austrálska fotografka June Newtonová. Informovala o tom v sobotu tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na nadáciu, ktorú umelkyňa založila.

10.04.2021 20:56
Francúzsko Kultúra June Newtonová Úmrtie Foto:
Austrálska modelka, herečka a fotografka June Newtonová, vdova po módnom fotografovi Helmutovi Newtonovi na tlačovej konferencii pri príležitosti otvorenia prvej retrospektívnej výstavy Helmuta Newtona vo Francúzsku v roku 2012.
debata (2)

Renomovaná portrétistka sa preslávila snímkami Yvesa Saint-Laurenta, Billyho Wildera, Anthonyho Burgessa, Catherine Deneuveovej, Nicole Kidmanovej alebo Madonny pre časopisy Vanity Fair, Elle, Vogue a ďalšie.

Nadácia Helmuta Newtona, ktorej bola prezidentkou, uviedla, že fotografka zomrela v piatok vo svojom dome. „Smútime nad stratou vynikajúcej osoby a medzinárodne uznávanej fotografky,“ uviedla nadácia vo vyhlásení.

Newtonová, rodáčka z Melbourne, ktorej dievčenské meno bolo Browneová, začínala ako modelka, neskôr ako herečka pracovala pod pseudonymom June Brunellová a od roku 1970 ako fotografka pod pseudonymom Alice Springsová.

Fotografovaniu prepadla, keď v zmienenom roku zastúpila pri reklamnom fotografovaní svojho chorého manžela, legendárneho a vplyvného nemecko-amerického fotografa Helmuta Newtona (1920–2004).

Pár sa zoznámil, keď mala 24 rokov a pracovala ako herečka v Austrálii. Zosobášení boli viac než 60 rokov až do januára 2004, keď Helmut Newton tragicky zahynul pri dopravnej nehode v Los Angeles. V tom istom roku založila Nadáciu Helmuta Newtona so sídlom v Berlíne.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nicole Kidman #Catherine Deneuve #Yves Saint Laurent