Banské múzeum v Banskej Štiavnici chystá letnú sezónu

Slovenské banské múzeum (SBM) so sídlom v Banskej Štiavnici sa postupne pripravuje na blížiacu sa letnú turistickú sezónu. Okrem iného múzeum hľadá i sezónnych lektorov a lektorky.

13.04.2021 14:00
debata
Súčasťou expozície múzea v Banskej Štiavnici je... Foto: Slovenské banské múzeum
Banska muzeum banska stiavnica Pohyblivy model bane Súčasťou expozície múzea v Banskej Štiavnici je aj pohyblivý model bane.

Slovenské banské múzeum má deväť stálych lektorov a lektoriek, v letnej turistickej sezóne, ktorá spravidla trvá od mája do októbra, sa tím rozšíri o 15 až 17 sezónnych pracovníkov. Predpokladáme, že múzeum bude otvorené, počet pozícií lektorov je nastavený efektívne tak, aby sme naplnili očakávania návštevníkov, povedala Iveta Chovanová z centra marketingu, komunikácie a zelených inovácií SBM.

V roku 2020 múzeum evidovalo v dôsledku pandémie nového koronavírusu pokles návštevnosti o viac ako 35 percent, čo predstavuje v porovnaní s rokom 2019 o takmer 55 000 návštevníkov menej. Sme optimisti, predpokladáme, že v lete bude situácia lepšia a Banská Štiavnica i expozície Slovenského banského múzea prilákajú veľa domácich hostí. Domnievame sa, že v dôsledku pandémie mesto navštívi nižší počet zahraničných turistov, poznamenala Chovanová.

V tvorivých dielňach v Banskom múzeu si deti... Foto: Ľubomír Lužina
banska staivnica banske muzeum - Permonici - 13.08.20 - Foto c Luzina 16 V tvorivých dielňach v Banskom múzeu si deti mohli vyrobiť svojho permoníka.

Mesiace, počas ktorých boli expozície v dôsledku protipandemických nariadení zatvorené, múzeum využilo na doplnenie digitálnej databázy, formovanie vedeckej rady múzea a naštartovanie vedecko-výskumného programu. Odborná činnosť je pre nás ako celoslovenskú odbornú inštitúciu jednou z kľúčových oblastí, teraz bol priestor na posilnenie a skvalitnenie tohto segmentu, vysvetlila Chovanová s tým, že výsledky výskumnej činnosti budú v budúcnosti impulzmi aj pre tvorbu prezentačných aktivít pre verejnosť.

V zbierkach múzea je aj sako z uniformy... Foto: Slovenské banské múzeum
banska stivnica banske muzeum Sako banskeho uradnika 1 V zbierkach múzea je aj sako z uniformy banského úradníka.

Pozornosť sme venovali aj našim depozitárnym priestorom. Zabezpečili sme skvalitnenie ich vybavenia a monitorovania klimatických podmienok prostredníctvom smart riešení, dodala Chovanová. SBM okrem toho začalo programovo napĺňať projekt Zelené múzeum, v ktorom chce na rôznych úrovniach prispieť ku konštruktívnej diskusii o klimatických zmenách a prehĺbiť environmentálne uvažovanie. Ukončiť sa podarilo aj druhú etapu inovácie expozície Baníctvo na Slovensku, ktorá návštevníkom komplexnejšie priblíži fenomény baníctva v širších kontextoch.

SBM aktuálne pripravuje sériu edukačno-kreatívnych programov ku Dňu Zeme, ktoré sa ešte uskutočnia v online prostredí. Predpokladáme, že výstavnou lahôdkou sezóny bude výstava Edmund Gwerk: Paradoxy a Paralely, ktorá by mala byť uvedená v Galérii Jozefa Kollára na jeseň 2021, prezradila Chovanová s tým, že banskoštiavnický rodák patrí v stredoeurópskom kontexte k reprezentantom progresívnych umeleckých tendencií prvej polovice 20. storočia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské banské múzeum