Na počesť Gagarina vznikne v Prostějove nová murálová maľba

14. ročník olomouckého Street Art Festivalu sa čiastočne presúva aj do virtuálneho sveta. Ponúkne umenie v rôznych formách.

14.04.2021 13:40
SONY DSC Foto:
Plačúci Masaryk, ktorý vznikol v roku 2018 v rámci Street Art Festivalu, sa stal v Olomouci hitom.
debata

Jeden klik a ste na hudobnom festivale. Ďalší – ste v rozľahlej galérii plnej diel súčasných streetartových umelcov.

Vyskúšať si to môže každý, kto navštívi Street Art Festival a virtuálnu platformu Pluto.Video. Štrnásty ročník olomouckeho festivalu bude tento rok totiž prebiehať z veľkej časti virtuálne, nielen na tejto platforme. A to od apríla až do decembra 2021.

„Návštevníci sa 23. apríla o 20.00 hod. môžu prihlásiť pomocou unikátneho odkazu, ktorý si možno za symbolickú čiastku zakúpiť na našich stránkach. Ocitnú sa na virtuálnej lúke, kde bude prebiehať koncert reggae kapely Homebwoyrasta. Kúsok ďalej môžu v rovnakej chvíli navštíviť aj galériu, v ktorej nájdu okolo štyroch desiatok diel svetových i domácich streetartových autorov,“ upresňuje umelecký riaditeľ festivalu Tomáš Junker.

Okrem hudobného a umeleckého zážitku môžu návštevníci komunikovať aj medzi sebou a nadväzovať nové priateľstvá či pracovný networking. Počet vstupeniek je obmedzený na 150 kusov.

Ďalšou festivalovou novinkou sú aj tematické podcasty, vysielané raz mesačne na instagramovom účte Street Art Festivalu @safe_cz. Hosťami sú zahraniční a českí umelci a zaujímavé osobnosti zo sveta graffiti a streetartovej kultúry.

V stredu 14. apríla o 16.00 hod. je pripravený podcast so streetartovým umelcom Lukášom Kladívkom (organizátor festivalu Mesto=Galéria v Kutnej Hore) a Nikolom Vavrousom aka Khomom (organizátor festivalu United Colours v Ostrave).

Festival pripravil i tradičnú filmovú produkciu pre fanúšikov svetovej streetartovej scény. Oproti minulým ročníkom, kedy sa premietali diela ako The Banksy Job alebo Pixadores: sprejeri zo Sao Paula v kine, sa ale tento rok presunie produkcia do onlinu.

Festival si pripravil celovečerný dokument o legende a ikone graffiti Marthe Cooper. Film Martha: A Picture story bude možné vidieť 16.-23. mája na webe festivalu.

Napriek okolnostiam sa festival rozhodol v tradícii murálovej a streetartovej maľby pokračovať i v časoch koronavírusových obmedzení. Mimo programu umiesteného do online prostredia čakajú návštevníkov veľké novinky ja v teréne. Tento rok sa bude prvý raz maľovač nielen v Olomouci, ale aj v Prostějove, kde na počesť 60. výročia od Gagarinovho letu a založenia miestnej hvezdárne vznikne ja murálová maľba. Presné dátumy a plochy budú postupne zverejnené na stránkach festivalu www.streetart-festival.cz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Street Art Festival Olomouc