Slovenský fotograf Jozef Sedlák vystavuje vo viedenskej galérii

Vo viedenskej galérii Photon v utorok otvorili výstavu slovenského fotografa Jozefa Sedláka s názvom Pocta tmavej komore. Projekt predstavuje fotografické asambláže vytvorené z odpadu fotografických skúšok.

21.04.2021 14:00
debata

Umelecký koncept Jozefa Sedláka sa zaoberá odpadom, ktorý vzniká v tmavej komore pri klasickom procese zväčšovania snímok. Sú to fragmenty fotografického papiera, niekedy odtrhnuté malé pásiky z väčšieho formátu zväčšovacieho papiera, ktorými sa overuje správna expozícia pri zväčšovaní fotografií.

Vystavované kompozície vznikali v rokoch 2000 až 2008. „Ide o špecifickú hru na alternáciu tvorby nájdeného fotografického odpadu, ktorý je povýšený na umelecký a filozofický koncept. Jednotlivé kompozície a skúšky sú digitalizované a postprodukčne upravené, čo metaforicky zastavuje proces chemického znehodnotenia,“ uviedol kurátor výstavy Václav Macek.

Jozef Sedlák sa narodil v roku 1958 v Bratislave. V roku 1984 absolvoval štúdium umeleckej fotografie na filmovej fakulte Akadémie múzických umení v Prahe. Je vedúcim Ateliéru komunikácie v médiu fotografie na Katedre umeleckej komunikácie FMK UCM v Trnave a externým pedagógom na Katedre fotografie a nových médií na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave.

Okrem pedagogickej činnosti sa vo svojej tvorbe venuje inscenovanej, dokumentárnej a konceptuálnej fotografii. Individuálne a kolektívne vystavoval v Česku, Rakúsku, Maďarsku, Nemecku, Taliansku, Anglicku, Švédsku, Grécku, Francúzku, Poľsku, Rusku, Japonsku a USA.

Je držiteľom viacerých domácich aj zahraničných ocenení vrátane Ceny Slovenskej výtvarnej únie, Fuji Film Euro Press Photo Award v kategórii život či Ceny Maďarskej republiky z medzinárodného výtvarného festivalu v Budapešti.

Výstava Pocta tmavej komore vo viedenskej galérii Photon na Zieglergasse potrvá do 5. mája 2021.

debata chyba
Viac na túto tému: #fotografie #Jozef Sedlák #výstava fotografií