Svetelná inštalácia v Prahe zobrazuje premeny Zeme za posledných 20 rokov

Výskum sa spojil s dizajnom, aby vytvorili pôsobivú svetelnú inštaláciu, ktorá pripomína premeny životného prostredia na planéte Zem. Poetický gobelín vytvorený z dát o svetovej populácii, priemernej teplote či spotrebe energie a k tomu pôsobivé snímky NASA, ktoré ukazujú dôsledky týchto javov, ako je miznúce Aralské more - táto kombinácia zobrazuje nemilosrdnú zmenu. Organizátori Signal Festivalu ju umiestnili v areáli holešovického Výstaviska v Prahe na počesť medzinárodného Dňa zeme. Autorom inštalácie The Room of Change je tím talianskeho štúdia Accurat a bude prístupná do 28. apríla.

22.04.2021 09:54
Den Zeme signal slavik websize-3 Foto:
Signal festival oslávi Deň Zeme pôsobivou svetelnou inštaláciou.
debata

Dáta a projekcie, fakty a dôsledky

Umelecké dielo rozpráva príbehy ľudí a premien prostredia človeka v priebehu času, kombinuje rozličné zdroje dát zobrazujúcich svet z globálneho i lokálneho pohľadu. Inštalácia sleduje zmeny na našej planéte za posledných 20 rokov pomocou projekcie z archívu NASA a prostredníctvom dátovej tapisérie ilustruje zmenu ľudského prostredia v posledných storočiach.

Výskum a dizajn sú v tejto inštalácii zamerané na ľudského jedinca – dáta predstavujú skutočný život, snímku sveta v danom konkrétnom čase. Zmeny stavu sveta autori sledujú prostredníctvom množstva globálnych dát ako svetová populácia, priemerná teplota, miera chorobnosti, spotreba energie a podobne.

signal-13 Čítajte viac Prahu rozžiari už 8. ročník Signal festivalu

Popri veľkých celosvetových fenoménoch, ktoré sú na vizuálnej tapete zaznamenané širokými ťahmi, môže divák vidieť aj konkrétne príbehy, ktoré reprezentujú dôsledky týchto rozsiahlych javov: miznúce Aralské more, pokles priemernej dĺžky života v Kambodži počas občianskej vojny alebo rýchla zmena juhokórejského exportu z pôvodných poľnohospodárskych produktov na nové špičkové technológie.

Podľa zámeru autorov dáta na pohľad vytvárajú pôsobivú mozaiku, poetický gobelín rovnako ako pôsobivé snímky z NASA však podľa nich zobrazujú nemilosrdnú zmenu. Tvorcovia inštalácie sú združení v medzinárodnom štúdiu Accurat, ktorá sa zaoberá dizajnom a inováciami. Sídli v Miláne a New Yorku a tvorí ho tím 35 vedcov, analytikov, dizajnérov a vývojárov, ktorí spájajú dizajn so všetkými druhmi dát.

Svetelnú inštaláciu ku Dňu Zeme pripravilo... Foto: Tomáš Slavík
Den Zeme signal slavik websize-6 Svetelnú inštaláciu ku Dňu Zeme pripravilo talianske štúdio Accurat.

Prví aktivisti zemegule

Písal sa 22. apríl 1970, keď sa na rôznych miestach Spojených štátov amerických zišlo viac ako 20 milionov ľudí, aby spoločne demonštrovali za zdravšie životné prostredie. Udalosť získala taký ohlas, že dala impulz ku vzniku medzinárodného sviatku životného prostredia, ktorý sa postupne začal sláviť po celom svete ako Deň zeme.

Jeho cieľ je jednoduchý a pritom veľmi zložitý – viesť spoločnosť k väčšiemu záujmu o spolužitie človeka a prírody. Napokon, o to sa už vyše roka snaží aj Signal Festival, ktorý aj touto inštaláciou rozvíja tematickú environmentálni linku. Deň zeme je dnes najväčším sekulárnym sviatkom, ktorý každoročne oslavuje viac ako miliarda ľudí naprieč kontinentmi, bez ohľadu na svoj pôvod, vieru či národnosť.

Signal Festival je český festival svetla, pracuje s vizuálnym umením a v Prahe sa konal počas niekoľkých rokov vždy na jeseň. Stretol sa s veľkým ohlasom verejnosti a mal zastúpenie i v ďalších mestách. Vlaňajší ročník sa neuskutočnil kvôli vládnym opatreniam proti šíreniu koronavírusu.

„Nikto sa teraz neodvažuje predvídať, ako bude vyzerať situácia na jeseň, čo bude možné a čo nie. Práve preto sme na tento rok pripravili viac menších akcií, ako je oslava Dňa zeme. Plánov máme veľa. Musím však priznať, že už sa nemôžeme dočkať, až sa stretneme s návštevníkmi festivalu. Česká kultúrna scéna dostala za posledný rok poriadne zabrať. Umenie ľuďom chýba. Museli sme preto využiť prvú možnú príležitosť uvoľnenia a vydať sa do verejného priestoru,“ uviedol riaditeľ Signal Festivalu Martin Pošta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Signal Festival