Hrad Ľubovňa aj so skanzenom otvorili

Hrad a skanzen v Starej Ľubovni je pre verejnosť sprístupnený už od utorka (20. 4.). Slávnostné otvorenie letnej sezóny bude už tradične poslednú aprílovú nedeľu (25. 4.). Potvrdil to riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík s tým, že na tento deň pripravujú online slávnostnú svätú omšu z hradnej kaplnky sv. Michala, ktorú bude celebrovať dekan Pavol Lacko.

23.04.2021 06:00
hrad Ľubovňa Foto:
Kráľovský hrad Ľubovňa prešiel rekonštrukciou, ponúka prehliadky aj pre nevidiacich a nepočujúcich.
debata

Aj keď je hrad otvorený, dodržiavame opatrenia určené pre múzeá, a preto sa návštevníci nemôžu fyzicky omše zúčastniť. Bude vysielaná na sociálnych sieťach múzea, ozrejmil Mikulík. V nedeľu večer o 19.30 h bude podľa jeho slov online formou prezentovaný aj umelecký projekt Humanum, kde múzeum spolupracovalo s choreografom tanca Viliamom Mikulom, pôvodnú hudbu zložil Martin Husovský a tanec predviedla Mária Dulová.

Návštevníci si už môžu pozrieť aj obnovený palác Lubomirských, ktorý čakal na svoje sprístupnenie takmer rok. Plánujeme aj jeho slávnostné otvorenie za účasti potomkov po majiteľoch hradu (Lubomirski, Raisz a Zamoyski), a všetkých, ktorí sa o obnovu paláca pričinili. Osobne to vidím na prelome júla a augusta, podotkol riaditeľ.

hrad Lubovna Čítajte viac Na hrade Ľubovňa už zariaďujú 12 nových komnát

Ako ďalej priblížil, tento rok čakajú múzeum tradičné podujatia ako Noc múzeí a galérií, Hrad a skanzen deťom, Cyrilometodské slávnosti, Hradné dni, koncerty vážnej i populárnej hudby, rozprávkový muzikál a programy v rámci UZOL – Stará Ľubovňa mesto kultúry. V pláne je aj prezentácia nových publikácií, a to Etnografické zápisníky Jána Lazoríka III., Chorovody na Slovensku a Ilustrovaný sprievodca po hrade a skanzene v anglickom a ruskom jazyku.

hrad Lubovna Čítajte viac Hrad Ľubovňa čaká ďalšia rekonštrukcia
Na snímke interiér renesančného paláca na hrade... Foto: TASR, Adriána Hudecová
hrad Lubovna expozicia stavebnictvo Na snímke interiér renesančného paláca na hrade Ľubovňa s expozíxciou pod názvom Ako sa staval hrad.

Návštevníci hradu a skanzenu musia dodržiavať viaceré protipandemické opatrenia. Vstupenky je možné zakúpiť iba v pokladni skanzenu. Ďalej je potrebné používať respirátor, mať negatívny antigénový alebo PCR test nie starší ako sedem dní, dodržiavať odstupy a povolený počet osôb na 15 štvorcových metrov, dezinfikovať si ruky a držať sa prehliadkovej trasy. Mikulík pripomenul, že prehliadky sa realizujú individuálne, bez sprievodcu.

Ľubovnianske múzeum je v tomto mesiaci otvorené od utorka do nedele od 10.00 do 17.00 h, pričom posledný vstup je o 16.00 h. Od mája do októbra bude prístupné denne od 9.00 do 19.00 h s posledným vstupom o 18.00 h.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ľubovniansky hrad #Ľubovnianske múzeum