Remeslo má modré dno. Zemplínske múzeum sprístupnilo výstavu o modrotlači

Jednu z najúspešnejších vlaňajších výstav Východoslovenského múzea v Košiciach prezentuje od utorka (27. apríla) Zemplínske múzeum v Michalovciach.

29.04.2021 16:00
debata

Reinštalácia s názvom Remeslo má modré dno prezentuje takmer 300 modrotlačových foriem, modrotlačovú dielňu i pôvodné slovenské kroje zdobené touto technikou, ktorá je od roku 2018 súčasťou zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.

„Okrem pestrej škály modrotlačovej tvorby z východného a stredného Slovenska návštevníci budú môcť vidieť aj modrotlačovú dielňu známeho majstra Elemíra Montštka z Hranovnice doplnenú pestrými ukážkami drevených foriem zo zaniknutých dielní,“ priblížila hovorkyňa Úradu Košického samosprávneho kraja Anna Terezková.

Ako dodala, popri ukážkach modrotlačových vzorkovníkov sú na výstave zastúpené aj viaceré ukážky modrotlače na ženskom odeve z jednotlivých regiónov na Slovensku.

Za pozornosť podľa nej stojí prepracovanosť a grafická precíznosť modrotlačového vzoru vzkriesenie Krista na textile z roku 1768, ktorý sa stal inšpiráciou pre súčasných modrotlačových návrhárov.

„Z hľadiska výberu motívu na modrotlačových formách upúta rokoková forma Adama a Evy svojou charakteristickou kompozíciou a genézou zobrazenia,“ doplnila.

Podľa predsedu kraja Rastislava Trnku navštívilo výstavu Remeslo má modré dno prezentovanú Východoslovenským múzeom v Košiciach počas uplynulého roka aj napriek opatreniam v súvislosti s koronavírusom takmer 2 000 ľudí. V Zemplínskom múzeu bude jej reinštaláciu možné vidieť do 13. júna tohto roka.

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #múzeum #modrotlač #Zemplínske múzeum