Yuri Dojč sa na Slovensko stále vracia

Fotografia je preňho ako milenka, ale aj ako náboženstvo, lebo jej zasvätil celý život. Svetoznámy slovensko-kanadský fotograf Yuri Dojč dnes oslavuje 75 rokov. Rodák z Humenného žijúci v Toronte sa na Slovensko pravidelne vracia - fotiť alebo vystavovať. V roku 2018 napríklad v Bardejove zvečňoval objekty židovského suburbia pre svoj rozsiahly projekt Last Folio, v ktorom mapuje miesta, predmety a ľudí, ktorí prežili holokaust.

12.05.2021 06:00
Yuri Dojč Foto: ,
Yuri Dojč v roku 2006 na výstave vo Východoslovenskej galérii v Košiciach Spomienky na holokaust. S portrétmi svojej matky (vľavo) a otca. Vpravo je žena, ktorá ich počas vojny zachránila.
debata

Yuri Dojč sa narodil 12. mája 1946 v Humennom. V rokoch 1966 až 1968 študoval psychológiu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Okupantské vojská obsadili Československo v čase, keď bol na letnej brigáde v Anglicku, odkiaľ sa už nevrátil. Emigroval do Kanady, kde v roku 1975 absolvoval štúdium fotografie na Ryerson Polytechnical Institut v Toronte. Po škole si otvoril vlastný fotografický ateliér, venoval sa prevažne komerčnej fotografii. Postupne rozširoval svoj záber a získal si svetové renomé aj v oblasti umeleckej fotografie.

Snímka z tvorby Yuriho Dojča, ktoré boli... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Yuri Dojc, Juri Dojc, vystava Snímka z tvorby Yuriho Dojča, ktoré boli súčasťou výstavy v Galérii mesta Bratislavy v roku 2010.

Aj vďaka umeleckým aktom, ktoré začal fotiť náhodou po tom, čo si jedna z modeliek na fotenie zabudla priniesť šaty. Jeho portfólio sa rozrastalo o fotografie miest, architektúry, portréty ľudí… Yuri Dojč je majiteľom mnohých ocenení za fotografiu a patrí medzi top fotografov sveta. Je členom zoskupenia Photo Sensitive, v ktorom významní fotografi obracajú objektívy na citlivé sociálne témy a projekty pripravujú bez nároku na honorár. Yuri Dojč v roku 2010 na Slovensku predstavil sériu snímok z Rwandy pochádzajúcu z tohto projektu.

Yuri Dojč otvára svoju výstavy v GMB fotografiami z cyklu Akty. Čítajte aj Yuri Dojč: Fotografia je ako milenka

K téme holokaustu sa dostal až po dovŕšení štyridsiatky, keď mu rodičia povedali, ako prežili vojnu. „Otec vždy chcel, aby som fotografoval ľudí, ktorí prežili holokaust. Ja som to však odmietal. Nechcel som o tom nič vedieť, asi ma tá téma strašila. Chcel som pred ňou utiecť. Na jeho pohrebe som stretol človeka, ktorý ma k nim napokon priviedol. Nie slovami, ale mentálne,“ povedal pre Pravdu v roku 2010 pri otvorení výstavy v Galérii mesta Bratislavy.

Snímka Yuriho Dojča z výstavy v Galérii mesta... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Yuri Dojc, Juri Dojc, vystava Snímka Yuriho Dojča z výstavy v Galérii mesta Bratislavy v roku 2010.

Na projekte Last Folio začal pracovať koncom 90. rokov, pozoroval a dokumentoval tých, ktorí na Slovensku prežili holokaust. Zachytával aj opustené synagógy, židovské školy a cintoríny. Projekt Last Folio putuje ako výstavný projekt po celom svete, navštívil s ním Rím, Berlín, Moskvu, New York, Sao Paolo a mnoho iných svetových metropol. Okrem fotografií a knižnej publikácie je jeho súčasťou aj rovnomenný dokumentárny film z roku 2016. Pátra v ňom po osudoch svojej rodiny a židovskej kultúry na Slovensku. Medzi jeho najsilnejšie momenty patrí nájdenie starej zbierky kníh, kde je aj kniha starého otca Jakuba Deutscha, ktorý zahynul v Auschwitzi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fotografia #Posledný portrét: Yuri Doic #Yuri Dojč