Fontána Planéta mieru hýri farbami. Rekonštrukcia ju odela do nového šatu

Ikonická fontána Planéta mieru na Hodžovom námestí hýri farbami. Za zmenou stojí rekonštrukcia, ktorá ju doslova odela do nového šatu.

13.05.2021 15:11
debata (1)
Video
Fontána Planéta mieru oživila centrum Bratislavy hrou svetiel.

Najväčšou zmenou je LED osvetlenie, ktoré takmer okamžite dodalo nielen fontáne, ale aj celému námestiu iný nádych.

Úplne nové LED osvetlenie je umiestnené pri dvoch najväčších okruhoch fontány, pričom ide spolu o 48 kusov farebných svetielok. "Oba okruhy sú pripojené na centrálny riadiaci systém a sú plne individuálne programovateľné,“ dodáva hlavné mesto Bratislava s tým, že fontánu ovládajú špecializovaným softvérom.

Vymenený je aj obklad bazéna, izolácia a všetky potrubia medzi bazénom a strojovňou. "Zároveň v strojovni prebehla kompletná obnova technologického zariadenia. Viditeľnou zmenou je pridanie ďalšieho okruhu, a to výmenou za dva nefunkčné okruhy umiestnené v tesnej blízkosti nerezovej gule,“ informuje hlavné mesto na sociálnej sieti.

Fontána Planéta mieru z roku 1982 prešla...
Fontána Planéta mieru z roku 1982 prešla...
+1Fontána Planéta mieru z roku 1982 v centre...

"Táto fontána z roku 1982 bola vo veľmi zlom technickom a estetickom stave, a preto fungovala iba v obmedzenom režime,“ uviedlo mesto, ktoré spustilo rekonštrukciu za 340-tisíc eur začiatkom minulého roka. Fontánu Planéta mieru na Hodžovom námestí vytvoril akademický sochár Tibor Bártfay (12. mája uplynulo 99 rokov od jeho narodenia, zomrel 3. októbra 2015) a architektka Valéria Triznová.

Fontánu tvorí kruhový bazén s priemerom 19,72 metra, v ktorom sú umiestnené štyri okruhy trysiek. V strede fontány je umiestnená nerezová guľa s priemerom tri metre.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Fontána Planéta mieru