Zrekonštruovanú Šarišskú galériu v Prešove by mali kolaudovať v júni

Rekonštrukcia priestorov Šarišskej galérie na Hlavnej ulici v Prešove si vyžiadala náklady približne 3 milióny eur s DPH. Zrekonštruované boli tri meštianske domy.

15.05.2021 14:00
SR Prešov galéria budovy rekonštrukcia POX Foto:
Šarišská galéria v Prešove z Hlavnej ulice počas rekonštrukcie v roku 2017.
debata

Podľa riaditeľa Rudolfa Dupkalu s rekonštrukciou začal Prešovský samosprávny kraj (PSK) ako zriaďovateľ galérie v roku 2015 na základe jeho podnetu. Autormi projektu sú architekti Marián Pitka a Karol Gregor.

„Celý proces bol v rukách Úradu PSK, Agentúry regionálneho rozvoja PSK a spoločnosti Euro-Building,“ uviedol Dupkala.

Súčasťou zrekonštruovaných priestorov je podľa jeho slov aj veľká kultúrno-spoločenská sála, ktorá bude slúžiť na rôzne typy podujatí, ako sú konferencie, krsty kníh, hudobných albumov, prípadne vystúpenia divadiel menších formátov.

„Na svoje si prídu milovníci divadla, hudby, spevu, tanca a výtvarného umenia. Sme jedinou budovou, ktorá má oficiálne pamiatkovým úradom schválenú open-air terasu. Môžeme ju využívať na činnosť kaviarne a čitárne. Rovnako budeme bezbariérovou galériou. To znamená, že už aj hendikepovaní ľudia sa dostanú do výstavných priestorov,“ priblížil Dupkala s tým, že kolaudácia by mala byť v júni. Pätnásť dní po nej sa zmení názov Šarišskej galérie na Krajskú galériu v Prešove. Rozhodli o tom krajskí poslanci.

V galérii pribudlo nové schodisko s výťahom a výťahovou šachtou. „Počas jej výstavby bola objavená jedna z najstarších studní v Prešove. Archeológovia tu objavili tiež jednu z prvých pecí, v ktorej sa pálili keramické džbány a dózy. Boli objavené aj priestory, v ktorých viac ako dvesto rokov sídlil mestský hrobár. Na stenách sú stále viditeľné pozostatky čiernej farby, ktorá sa používala pri cínovaní truhiel,“ povedal Dupkala. Vznikla tu aj nová reštaurátorská dielňa a priestor na prácu s verejnosťou.

„Časť projektu vo výške takmer milióna eur bola financovaná z Regionálneho operačného programu (ROP) v rámci ministerstva pôdohospodárstva. Zvyšnú časť financoval PSK, ktorý si vzal úver od Európskej investičnej banky, z ktorého časť išla pre Šarišskú galériu,“ dodal riaditeľ.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #Šarišská galéria